Musk oslobođen optužbi za prevaru investitora

Dodajte komentar

Porota u San Francisku utvrdila je u petak da Elon Musk nije prevario ulagače svojim tweetovima iz 2018. o privatizaciji proizvođača električnih automobila Tesla uz pomoć saudijskih ulagača. Posao nije realizovan, a investitori su tužili Muska za prevaru.

Porota je odluku donijela za manje od dva sata vijećanja nakon trosedmičnog suđenja u kojem je Musk ispitivan ukupno osam sati. Pedesetjednogodišnji Musk nije prisustvovao inače kratkom čitanju presude, ali se na nju oglasio na Twitteru čiji je vlasnik od prošle godine.

“Hvala Bogu da je mudrost naroda prevladala”, napisao je.

Advokat oštećenih investitora Nicholas Porritt, izrazio je razočarenje presudom nakon što je u završnoj riječi zatražio od porote da Musku izrekne opomenu, jer bi u protivnom nastavak sličnog bezobzirnog ponašanja doveo do anarhije.

Porotnici su Muskova uvjeravanja da je novac iz Saudijskog fonda za javna ulaganja bio zagarantovan smatrali vjerodostojnim. Takođe su postavili pitanje je li Muskovo tweetanje jedini razlog fluktuacije Teslinih dionica tokom deset dana u avgustu 2018. obuhvaćenog slučajem.

Investitori Tesle optužili su Muska da ih je doveo u zabludu tweetom 7. avgusta 2018, u kojem je tvrdio da je osigurao finansiranje za privatizaciju Tesle, iako se pokazalo da se radi o poslu koji bi koštao između 20 i 70 milijardi dolara. Nova nije dobio.

Porota je morala da odluči je li Musk koristio svoje tweetove nepromišljeno i na način koji je oštetio dioničare Tesle. Ako bude proglašen krivim, Musk će možda morati da plati milijarde dolara odštete.

Muskov advokat Alex Spiro priznao je da su tweetovi iz 2018. tehnički netačni.

“Ali samo zato što je tweet loš ne znači da je prevara”, naglasio je.

Musk je na sudu objasnio kako vjeruje da su sredstva za privatizaciju, odnosno povlačenje dionica s berze, zagarantovana. Svoj prvi tweet iz avgusta 2018. branio je kao dobronamjeran.

“Nisam imao loše namjere. Moja je namjera bila učiniti pravu stvar za sve dioničare”, istakao je.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *