G7, Australija i EU od sjutra sprovode nova ograničenja cijene ruske nafte 

Dodajte komentar

Grupa sedam najbogatijih zemalja – G7, Evropska unija i Australija uvele su ograničenje cijena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Mjera EU, koja stupa na snagu 5. februara, slijedi nakon ranijeg ograničenja cijene ruske nafte, za koju su EU, G7 i Australija od 5. decembra postavile gornju granicu od 60 dolara po barelu sirove nafte.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cijena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu – uglavnom dizel, kao i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust – kao što su mazut i rafinirana nafta.

To je u skladu sa nivoima koje je predložila Evropska komisija, prenio je Rojters.

EU je zabranila svojim plovilima da prevoze ruske naftne derivate, osim ukoliko su ti proizvodi kupljeni po ograničenoj cijeni ili ispod nje.

Odredba se odnosi i na kompanije koje pružaju tehničku, brokersku ili finansijsku pomoć, kao što je osiguranje za teretnjake koji prevoze ruske rafinisane naftne proizvode.

Ukoliko plovilo pod zastavom treće zemlje namjerno prevozi ruske naftne derivate čija je cijena iznad ograničene, EU će tim operaterima zabraniti osiguranje, finansiranje i servisiranje plovila 90 dana nakon što je teret bio istovaren.

Plovila pod zastavom EU podliježu kaznama prema nacionalnom zakonodavstvu, a EU sprovodi kazne od pet odsto od globalnog prometa za kompanije koje krše sankcije EU.

G7 je saopštila da će u martu revidirati odluku o ograničenju cijene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. decembra.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *