Damjanović sa predstavnicima Stejt dipartmenta, ponovo aktuelizovani pregovori o LNG terminalu u Luci Bar

Dodajte komentar

Ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike, bili su ključne teme razgovora koje je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović imao sa predstavnicima Stejt dipartmenta.

Kako je rečeno iz ministarstva finansija, on je razgovarao sa direktorom Kancelarije za investicione poslove Majklom Traktonom, zamjenikom direktora Biroa za energetiku Džejom Lovelom, direktorom Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove Džonatanom C. Tompsonom, finansijskim ekonimistom u Birou za ekonomiju i privredne poslove Majklom R. Rusekom i savjetnikom za evropsku energetiku u Birou za energetiku Tomom Murom.

“Zajednički je ocijenjeno da su pitanja energetske bezbjednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. “čistoj” energiji od neprocjenjivog značaja za obje države. U tom smislu je razgovarano o mogućnostima izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u Luci Bar, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva i dodaju da su dogovoreni konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje.

Razgovarano i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima, a Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija, pristupi realizaciji konkretnih projekata.

Sastanku je prisustvovao i otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD Nebojša Todorović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *