Powellove izjave podigle bitcoin iznad 24.000 dolara

Dodajte komentar

Vrijednost bitcoina nakratko je probila nivo od 24.000 dolara, a ukupna kapitalizacija kripto tržišta skočila je gotovo 4% nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Sjedinjenih Država Jerome Powell naznačio da je inflacija počela usporavati u najvećoj ekonomiji svijeta.

“Sada možemo reći, mislim da je po prvi put, da je proces dezinflacije započeo […] vidimo to stvarno u cijenama robe”, rekao je Powell tokom brifinga za medije Saveznog odbora za otvoreno tržište 1. februara nedugo nakon objave kamatne stope povećanje od 25 baznih bodova.

Čini se da su povećanje stope i Powellove primjedbe dobro prošli na kripto tržištima, koja su trgovala postrance uoči govora, ali su tržišna kapitalizacija porasla za više od 40 milijardi dolara u satima nakon objave.

Globalna kapitalizacija kripto tržišta sada iznosi 1,09 triliona dolara, što je porast od 3,88% u odnosu na prethodni dan, prema najnovijim podacima Coinmarketcapa, prenosi SEEbiz.

U međuvremenu, BTC je prvi put u 2023. preskočio nivo od 24 000 dolara, dostigavši 24 161,27 dolara prema Coinmarketcapu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *