Svjetski bankari u Davosu: Smirivanje visoke inflacije bilo bi teško bez “bolnih” ekonomskih poteza

Dodajte komentar

Kreatori monetarne politike i vodeći akademici nastavili su da šalju poruke o kamatnim stopama dok su svjetski i poslovni lideri postali optimističniji u pogledu ekonomskih izgleda u 2023. godini.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, predsjednik Švajcarske nacionalne banke Thomas Jordan upozorio je da bi spuštanje inflacije sa “previše visokih” nivoa moglo biti teško bez krupnih i bolnih ekonomskih poteza.

“Ne potcjenjujte efekte drugog kruga inflacije, jer firme više ne oklijevaju da podignu cijene i to je signal da neće biti lako vratiti inflaciju na dva odsto”, istakao je on i izrazio nadu da bi smanjenje inflacije moglo da se dostigne “ograničenim ekonomskim efektima”, bez ikakvih garancija, prenosi Financial Times.

Bivši ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država Larry Summers koji sada radi na Harvardu, ne smatra više pogrešnim očekivanja tržišta od kretanja kamatnih stopa, ali misli da su stope završile na nivou većem od onog koji su finansijska tržišta očekivala.

On je dodao da bi bila “ozbiljna greška” za centralne banke ili vlade da podignu ciljanu inflaciju sa nivoa od dva odsto, kao što su preporučili neki ekonomisti, kao što su bivši glavni ekonomista MMF-a Olivier Blanchard.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *