Pesimistične prognoze generalnih direktora u svijetu za 2023.

Dodajte komentar

Anketa revizorsko-konsultantske kompanije PwC pokazala je da 73 odsto generalnih direktora u svijetu vjeruje da će doći do pada globalnog ekonomskog rasta u narednih 12 mjeseci, saopšteno je.

U anketi je učestvovalo 4.410 generalnih direktora u 105 zemalja i teritorija, a sprovedena je tokom oktobra i novembra 2022. godine.”Ova sumorna prognoza predstavlja najpesimističniju prognozu globalnog ekonomskog rasta još od prije 12 godina kada smo počeli da postavljamo ovo pitanje i značajno odstupa od optimističnih prognoza za 2021. i 2022. godinu, kada je dvije trećine učesnika u anketi smatralo da će doći do poboljšanja ekonomskih prilika”, navodi se u saopštenju kompanije PwC.

40% direktora misli da njihove organizacije neće biti održive za 10 godina

Istaknuto je da skoro 40 odsto izvršnih direktora misli da za desetak godina njihove organizacije neće biti ekonomski održive ukoliko nastave da posluju na isti način.

Došlo je do drastičnog pada od 26 odsto pouzdanja izvršenih direktora u buduće izglede za rast sopstvenih kompanija u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pad od finansijske krize iz 2008-2009. godine kada je iznosio 58 odsto.

Generalni direktori predviđaju mnogobrojne neposredne izazove vezane za profitabilnost u sopstvenim privrednim sektorima u narednih 10 godina. Više od polovine (56 odsto) smatra da će promjene u navikama potrošača uticati na profitabilnost, a slijede promjene regulative (53 odsto), manjak adekvatne radne snage/vještina (52 odsto) i tehnološke promjene (49 odsto).

Šta naviše brine direktore?

Generalne direktore najviše brinu inflacija, makroekonomska nestabilnost i geopolitički konflikt.

Rat u Ukrajini i rastuća zabrinutost zbog geopolitičkih žarišta u drugim dijelovima svijeta naterali su poslovne lidere da preispitaju različite aspekte poslovnih modela, gdje se gotovo polovina ispitanika, izložena uticaju geopolitičkog sukoba koji podrazumijeva širok dijapazon poremećaja u planiranju scenarija i korporativnih modela poslovanja, odlučuje za povećani nivo ulaganja u sajber bezbjednost ili zaštitu privatnosti podataka (48 odsto), korigovanje lanaca snabdijevanja (46 odsto), ponovnu procjenu tržišnog učešća ili probijanje na nova tržišta (46 odsto), ili kroz diverzifikaciju ponude proizvoda, odnosno usluga (41 odsto).

Direktori ne planiraju smanjenje zarada

Reagujući na trenutnu privrednu klimu, direktori nastoje da smanje troškove i podstaknu rast prihoda. Nešto više od polovine ispitanika (52 odsto) izvještava o smanjenju troškova poslovanja, dok 51 odsto izvještava o povećanju cijena, uz 48 odsto onih koji izvještavaju o diverzifikaciji ponude proizvoda i usluga.

Ipak, više od polovine, odnosno 60 odsto se izjasnilo da ne planira da smanji broj radnika u narednih 12 mjeseci.

Velika većina generalnih direktora, 80 odsto, navode da ne planiraju smanjenje zarada kako bi zadržali talentovane radnike i ublažili trend napuštanja zaposlenja.

“Rizici sa kojima se danas suočavaju organizacije i društvo u cjelini ne mogu se rješavati samostalno niti izolovano. Zbog toga izvršni direktori moraju nastaviti da sarađuju sa širokim spektrom interesnih strana iz javnog i privatnog sektora kako bi djelotvorno ublažili te rizike, izgradili povjerenje i kreirali dugoročnu vrijednost – za sopstvena preduzeća, društvo i planetu”, rekao je globalni predsjednik kompanije PwC Bob Moric (Moritz).

Izvor: Beta/Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *