Vrtoglave cijene zakupa stanova u Podgorici: Garsonjere do 350, jednosobni stanovi do 900 eura

Dodajte komentar
Foto: Podgorica.me

Cijene zakupa stanova dosegle su neslavne visine. Prošla godina uzdrmala je budžete domicilnog stanovišta koje rentira stan, jer se cijene zakupa garsonjere u Podgorici kreću i do nevjerovatnih 350 eura, a jednosobnog stana, vjerovali ili ne, i do 900 eura, u državi u kojoj je prosječna zarada nešto malo iznad 700 eura. Ipak, očekivanja su da će doći do pada cijena zakupa, a pravo “hlađenje” od “bezobrazno” velikih cijena tek 2024.

Stefan Mišković iz podgoričke agencije Multitask nekretnine za CdM kaže da se prosječne cijene garsonjera kreću oko 250 eura. U manje atraktivnim djelovima grada taj raspon je od 200-250 eura, dok su u više traženim djelovima grada, te cijene na nivou oko oko 280, do čak 350 eura. Prosječan jednosoban stan se izdaje oko 420 eura.

“Tu imamo najveći raspon cijena od 250 do čak 900 eura, zavisno od lokacije, stepena opremljenosti stana i objekta u kojem se stan nalazi. Tako da stanovi u blizini Capital plaze, ispod Gorice, i zoni oko BIG fashion centra imaju nešto veću cijenu i tu teško da može da se pojavi jednosoban stan ispod 500 eura, a oni luksuznije opremljeni su na nivo od 600 do 700 eura. Dvosoban stan se kreće od 450 do 1000 eura, opet zavisno od lokacije i stepena opremljenosti. Prosječno, oko 700 eura”, ističe Mišković.

Skuplje za 31 odsto

Prema njegovim riječima, cijene kirija za jednosoban stan u Podgorici u posljednjem kvartalu 2022. iznosile u prosjeku 414 eura, što je čak 31 odsto više nego godinu ranije, kada su bile na nivou od 315 eura. Porasle su i prodajne cijene u istom periodu, sa 1.300 na 1.450 eura po kvadratu, što je rast od nešto preko 11 odsto.

Mišković kaže da je prošlu godinu karakterisao cjenovni bum zbog više razloga, a glavni je dolazak ruskih i ukrajinskih državljana i njihova potražnja za nekretninama, prije svega za potrebe zakupa.

“Kao prilično malo tržiste, 15.000 stranih državljana sa boravkom su ozbiljno uticali na tražnju i rast cijena na tržištu, uz opšti rast cijena i inflaciju od gotovo 20 odsto”, navodi on.

Ne očekuje se dalji rast

Mišković napominje da je trenutna situacija na tržištu u dijelu rentiranja stanova dostigla neki zenit i ne očekuje dalji rast cijena zakupa.

“U posljednjih tridesetak dana se tržište normalizuje u smislu da imamo blagi pad u tražnji i nešto bolju ponudu koja je u periodu prije toga bila na jako niskom nivou i rentiralo se bukvalno sve što bi se našlo u ponudi. S obzirom da cijene rente ne prate i životni standard i prosječne plate u Crnoj Gori, ne očekujem da će se održati na ovom nivou, tim prije što se većina stanova koji se prometuju uglavnom kupuju kao investicione nekrentine za dalju rentu, pa očekujem da u toku 2023. godine, a naročito u toku 2024. uđemo u neku mirniju fazu kada su cijene u pitanju, i da će doživjeti neki pad, tj. usklađivanje sa životnim standardom”, navodi on.

Mišković navodi da je ovo nezahvalno prognozirati jer smo malo tržište, te i najmanja pomjeranja na geopolitičkom planu imaju jake implikacije i kod nas.

“Tako da niko nije mogao predvijeti ni COVID krizu, kao ni kako će posljedice rata u Ukrajini uticati na tržište nekrentina u Crnoj Gori”, smatra sagovornik CdM-a.

Što se tiče prodajne cijene nekrentina, Mišković smatra da će se održati na ovom nivou u narednih 12-24 mjeseca. Dalje će zavisiti od tražnje i obima investicija u ovaj sektror, tj. da li će se nastaviti sa ovim trendom rast u gradnji ili će investicije usporiti. Dodaje da, s obzirom na rast kamata, očekivanje je da se obim investicija smanji.

Smirivanje tržišta

Mišković najavljuje da je, s obzirom na to da je u Podgorici u toku nekoliko velikih građevinskih projekata na više lokacija, sa više hiljada kvadrata, očekivanje da će se tržište, nakon njihovog okončanja, smiriti.

“Mislim da nakon toga ulazimo u fazu gdje nemamamo dalji prostor za rast, a to je već 2024. Tada se završavaju svi veliki projekti i kada se to isporuči tržištu, sigurno ulazimo u mirniju fazu i što se tiče i zakupnih i prodajnih cijena2, navodi.

Dodaje da se stanovi sada prodaju po prosječnim cijenama od oko 1.450-1.500 eura po kvadratu.

“Neke nove firme koje se probijaju na tržište nude stanove i po 1.300-1.350 eura. Dio grada od Hrama, Vezirovog mosta do BIG fashion centra u novogradnji je na nivou od oko 2000 eura po metru kvadratnom. Prosječna cijena na nivou grada nije mjerodavan podatak iz razloga što cijena značajno zavisi od lokacije pa imamo odudaranja do čak 600 eura po m2 u okviru Podgorice za isti kvalitet gradnje”, zaključio je Mišković.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *