Od žičara i puteva do fudbalskih stadiona

Dodajte komentar

Najveća kapitalna investicija koja će biti završena u 2023. godini u Crnoj Gori je žičara KotorLovćen,koja bi trebalo već u junu da prevozi prve putnike sa obale u Kotoru do Lovćena pružajući im veličanstven pogled na cijeli Bokokotorski zaliv. Putnici će se za 12 minuta vožnje popeti na 1.350 metara nadmorske visine.

Projekat se realizuje u sklopu privatno-javnog partnerstva između Vlade i konzorcijuma kojeg čine podgorička firma “Novi Volvoks” i italijanskog “Leitnera”. Konzorcijum će kao koncesionar izgraditi i koristiti žičaru i propratne sadržaje 30 godina nakon čega će pripasti državi.Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude,a prema ugovoru radiće najmanje sedam mjeseci godišnje.

Izgradnja ove žičare najavljuje se skoro 20 godina. Prvu žičaru Kotor-Lovćen izgradila je 1916. godine austrougarska okupaciona vlast. Nakon rata većina opreme je pokradena ili uništena i žičara nikada više nije bila u funkcija iako je bilo više pokušaja njene izgradnje u turističke svrhe.

Najvrednije kapitalne investicije koje će početi u ovoj godini su izgradnje vjetroparka “Gvozd” koji je procijenjen na 82 milion eura, kao i nastavak projekta “Solari 5000+ koji predviđa postavljanje novih pet hiljada mini solarnih elektrana na krovovima kuća i privrednih i poslovnih objekata.Do aprila bi trebalo da bude završen projekat “Solari 3000+” i “Solari 500+”, koji su započeti u junu prošle godine.

Oba ova projekta sprovodi državna Elektroprivreda, a “Gvozd” će biti prvi državni energetski projekat nakon 40 godina. Ovaj vjetropark bi trebalo da bude izgrađen i u funkciji do kraja 2024. godine.

Jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata koji treba da počne u ovoj godini, ne po visini investicije već po ekološkom uticaju, jeste toplifikacija Pljevalja, na koju se čaka 40 godina od kada je počela sa radom termoelektrana u ovom gradu.

Zbog rada termoelektrane, ali i velikog broja kotlarnica i domova koje koriste ugalj, zagađenje vazduha u ovom gradu je i do 12 puta veće od dozvoljenog, a protekle sedmice su oboreni i ti rekordi. Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i konzorcijuma koji čine “Roto-Term” Pljevlja i “Synergy Tech” DOO Beograd potpisali su u novembru prošle godine ugovor o toplifikaciji Pljevalja,čija je vrijednost 2,5 miliona eura.

Prema ugovoru u ovoj godini treba da bude završena dokumentacija za cijeli projekat i da započne prva faza radova na glavnom toplovodu od termoelektrane. Sama toplifikacija grada bi počela krajem 2024. godine kada se završi ekološka rekonstrukcija termoelektrane.

U toku ove godine treba da bude završen glavni projekat nove dionice crnogorskog auto-puta od Mateševa do Andrijevice u dužini od oko 24 kilometra. Završetak tog projekta uz nedavno urađenu studiju ekonomske opravdanosti, uslov je da Crna Gora nastavak izgradnje auto-puta može kandidovati za finansiranje kod evropskih investicionih banaka. Ukoliko bi se ovi preduslovi ispunili, krajem ove godine bi mogao biti raspisan javni poziv na kojem bi se tražio izvođač radova.

Procjenjena vrijednost nove dionice, s obzirom na veliki rast cijena građevinskog materijala protekle godine, sada iznosi oko 370 miliona eura. Njena izgradnja bi trajala oko dvije i po godine.

Sadašnja dionica auto-puta,otvorena u julu nakon tri godine kašnjenja, povezuje glavni grad i selo Mateševo odakle vodi uski regionalni put do Kolašina i uključenja na magistralni put prema Bijelom Polju i dalje ka Srbiji. Nova dionica bi auto-put povezala sa magistralnim putem Plav-Andrijevica-Berane-Bijelo Polje, odnosno spojila bi centralni dio Crne Gore sa njenim sjeveroistočnim dijelom i bila bi korak bliže povezivanju sa auto-putem u Srbiji.

Crna Gora bi u julu ove godine mogla da dobije još jednu završenu i dugo čekanu kapitalnu investiciju – regionalni put Kolašin-Lubnice-Berane, ali samo teoretski jer je ovo četvrti rok za završetak tog puta započetog 2018.godine i čija je cijena kroz anekse ugovora porasla sa 34 na 56 miliona eura. Glavni izvođač radova je sarajevski “Euroasfalt, a zvanični razlog za ova odlaganja je pronalazak velike količine vode u tunelu ispod Bjelasice.

U ovoj godini bi trebalo da bude završena dokumentacija i projekti za gradnju gradskih bolnica u Podgorici, koja bi rasteretila centralni Kliničko-bolnički centar,i u Pljevljima, koja bi zamjenila postojeću izgrađenu 1963. godine. U Crnoj Gori nije izgrađena nijedna nova bolnica u proteklih 40 godina.

Budžetom za narednu godinu sa 24 miliona eura predviđa se gradnja novih žičara i modernizaciju skijališta u Kolašinu, na Hajli, Cmiljači i Žarskom.
Za izgradnju i rekonstrukciju puteva predviđeno je 90 miliona, a najznačajniji novi projekat je prva faza izgradnje bulevara od Budve do Tivta.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *