Bivše rukovodstvo CEDIS-a nepotrebno kupilo trafostanicu od “Hidroenergije” za 600.000 eura?

Dodajte komentar

Bivše rukovodstvo CEDIS-a (Crnogorskog elektrodistributivnog sistema) potpuno nepotrebno je kupilo trafostanicu od kompanije „Hidroenergija Montenegro“ u Beranama, plativši gotovinom 600.000 eura. To je Portalu RTCG potvrdio dobro obaviješten izvor iz CEDIS-a.

Taj izvor je kazao da niti trafostanica vrijedi toliko, niti je CEDIS-u bila neophodna za unapređenje poslovanja.

„Čitav posao otkupa obavljen je samo mjesec pred parlamentarne izbore na kojima je DPS izgubio vlast na državnom nivou. Ugovor o kupoprodaji napravljen je 24. jula, a CEDIS je samo šest dana kasnije, 30. jula, isplatio sav novac odjednom“, kazao je izvor iz CEDIS-a.

Prema njegovim riječima, sve je to, takoreći, „upakovano“ u zakonski okvir time što je primijenjen Zakon o energetici, a u ugovor unešeno da se trafostanica mogla platiti i na dvadeset rata, ali uz kamatu od šest odsto.

„Bivše rukovodstvo je onda donijelo odluku da se plati odmah, kako bi se izbjeglo plaćanje kamate“, rekao je taj izvor.

Drugi sagovornik Portala RTCG iz Elektroprivrede Crne Gore, koji je ranije ukazao na ovaj transakcioni posao između tadašnjeg rukovodstva CEDIS-a i „Hidroenergije Montenegro“, smatra da sve ukazuje da se radilo očiglednoj žurbi da se posao završi prije izbora.

„Postoji mogućnost da su već tada u Hidroenergiji Montenegro znali za ankete koje su govorili u prilog tome da će DPS izgubiti na izborima, pa su požurili da posao završe prije parlamentarnih izbora održanih samo mjesec kasnije. To je potpuno očigledno. Postavlja se pitanje, zašto to nije urađeno godinu ranije, ili zašto nije ostavljeno da se uradi poslije izbora. Vjerovatno su znali da novo rukovodstvo CEDIS-a ne bi pristalo na taj posao, pa su iskoristili situaciju i sve obavili u kratkom periodu od 24. do 30. jula 2020. godine“, kazao je ovaj sagovornik.

Naš portal je prije dva dana došao do podataka o tome da je trafostanica koju je kompanija „Hidroenergija Montenegro“ izgradila na izlazu iz Berana, u naselju Buče, kupljena gotovinom, a ne na dvadeset godina.

Trafostanicu je „Hidroenergija Montenegro“ gradila za svoje potrebe, nakon što se ukazala potreba da tu sabiraju struju iz svojih hidrolektrana sa teritorije opštine Berane, a u te svhe nastavili su da je koriste i poslije prodaje.

Trafostanica je naprije trebala da se gradi na drugoj lokaciji u beranskom naselju Buče, ali mještani to nijesu dozvolili.

„Hidroenergija Montenegro“ je nakon toga novu lokaciju najvjerovatnije dobila od Vlade Crne Gore, mada naš portal još nije uspio da dođe do podataka o tome na kojinačin su došli do tih deset ari zemljišta na atraktivnoj lokaciji, odnosno da li su platili, kompenzovali ili eventualno dobili besplatno.

Iz Direkcije za imovinu Opštine Berane objasnili su da je 2009. godine stupio na snagu Zakon o državnoj imovini, kao i Zakon o svojinsko pravnim odnosima.

„To je značilo da je Opštini ostalo da raspolaže zemljištem u granicama Generalnog urbanističkog plana. U Beranama granica GUP-a je most na rijeci Bistrici, samo nekoliko stotina metara ispred trafostanice, To znači da je Hidroenergiji Montenegro tu lokaciju mogla odobriti država, a to je u je bilo u nadležnosti tadašnje Vlade Duška Markovića“ – rečeno je u opštinskoj Direkciji za imovinu.

Portal RTCG je pitanja o tome ko je, kada, i po kojoj cijeni „Hidroenergiji Montenegro“ prodao zemljište u naselju Buče, na izlazu iz grada, odmah pored magistralnog puta za Andrijevicu, dostavio i Upravi za nekretnine, PJ Berane i očekuje odgovor.

Kompaniju „Hidroenergija Montenegro“ u Beranama je osnovao 2007. godine Oleg Obaradović preko svoje kompanije „Hamera Capital“, u saradnji sa Beranama, Plavom i Andrijevicom. On je tada napravio dogovor sa ove tri opštine na sjeveroistoku Crne Gore o davanju koncesija za izgradnju malih hidrolektrana na njihovim teritorijama, ponudivši im za uzvrat dio akcija u zajedničkoj firmi.

Firma je se nalazi u registru privrednih subjekata Berane pod brojem 5-0387691/003, sa šifrom djelatnosti 40140. Berane je upisano i kao sjedište, sa adresom “Selo Buče”. Telefona, faksa, mail-a, Web-a i statusa, nema.

Od tada je zabilježeno mnogo promjena kada se radi o vlasništvu u Centralnom registru privrednih subjekata, i sve se vrtilo oko firme “Bemaks”, ili ljudi koji stoje iza te firme, Aleksandra Mijajlovića i Ranka Ubovića.

U posljednjoj promjeni Mijajalović i Ubović su prodali svoj udio Ranku Radoviću, koji je do tada bio njihov izvršni direktor u „Hidroenergiji Montenegro“, i to za sitan novac, dok je Oleg Obradović i dalje vlasnik sa 40 odsto akcija, kao i dobiti.

Nikada niko nije postavio pitanje odgovornosti zbog toga što je Opština Berane izigrana i ostala od početka bez svog udjela u „Hidroenergiji Montenegro“. Svih dosadašnjih deset malih elektrana, ova kompanija je izgradila na vodotocima na teritoriji ove opštine, a koncesije ima za još desetak malih elektrana.

Iz svih do sada izgrađenih hidroelektrana, „Hidroenegrija Montenegro“ struju sabira u trafostasnici na Buču, koju su prije parlementarnih izbora prodali CEDIS-u za neraealno visoku cijenu, a i dalje je koriste kao da je njihova.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *