Vlada nije isplatila dug Brazilu za “embraer”: Za otplatu “čarlija” traže još vremena

Dodajte komentar

Iako je na poslednjoj sjednici Vlade rečeno da je krajnji rok za isplatu duga državi Brazil za avion embraer kodnog imena “čarli”, i dalje se pregovara o kratkom prolongiranju roka za isplatu 5,2 miliona dolara, potvrđeno je “Danu” nezvanično iz Vlade.

Prema našim informacijama, Vlada će sigurno platiti ostatak duga po osnovu kredita koji je Montenegro erlajnz uzeo od brazilske BNDES banke, a za koji je Vlada izdala garancije.U međuvremenu Brazil je preuzeo dug od BNDES banke, pa Crna Gora njima treba da plati 5,2 milionadolara.

Prema našim informacijama, Vladi treba nekoliko dana da formira komisiju, nakon čega će krenuti u otkup aviona.

Odluka Vlade je logična, jer sa 5,2 miliona dolara dobijaju avion u koji je potrebno uložiti još oko osam miliona da bi mogao da leti nekih sedam-osam godina, ukoliko to ne urade, druga opcija je da vrate avion za šta bi im trebalo preko 12 miliona. To bi značilo da treba da ulože u avion, dovedu ga u plovidbeno stanje i vrate Brazilu. Ovako sa 5,2 miliona dobijaju avion sa kojim mogu da odluče šta će, da ulažu, osposobe ga za let ili da ga prodaju u djelove, svakako šteta je manja nego da ga vrate.

MA je prije uvođenja stečaja BNDES banci otplatio oko 38 miliona dolara. Naime, taj novac bi praktično bio bačen ukoliko se ne otplati 5,2 miliona preostalog duga.

“Čarli je” poslednji let odradio krajem 2020. godine, otkad je prizemljen na aerodromu u Podgorici. Sa njega su od tada skidani djelovi.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *