EPCG još nije kupila Željezaru od Tosjali grupe, usaglašavaju detalje ugovora

Dodajte komentar

Iako je bilo najavljeno potpisivanje ugovora o kupovini imovine Željezare za 20. decembar, to se juče nije dogodilo.

Razlog je, prema nezvaničnim informacijama, usaglašavanje detaljau vezi sa kupoprodajnimugovorom između Elektroprivrede i Tosjali grupe.

Prema nezvaničnim informacijama u narednim danima radnici treba da potpišu izjave da neće tužiti tursku kompaniju u narednom periodu, kao i da će radnici koji su već tužili Toščelik, odustati od tužbi za minuli rad i obračunate koeficijente. Zauzvrat, Toščelik će povući krivične prijave protiv radnika za vrijeme trajanja protesta. Prava iz radnog odnosa ne zastarijevaju.

EPCG i Tosjali su početkom decembra postigli dogovor o preuzimanju Željezare, a dogovoreno je da taj posao bude realizovan za sumu od 20 miliona eura u dvije rate.

“Rok prve trnasakcije u iznosu od 15 miliona eura biće do 15. januara i tog dana EPCG će postati vlasnik te imovine. Drugi dio od pet miliona eura biće isplaćen do 15. februara. Dakle, 15. januara postajemo vlasnici sa određenom zabilježbom i znači možemo normalno da radimo i funkcionišemo, 15. februara kad se isplati još pet miliona postajemo stoprocentni vlasnici”, saopštio je tada predsjednik borda EPCG Milutin Đukanović.

Tada je poručeno i da će Željezara postati solarna elektrana i da će biti osnovana kćerka firma “Željezara Solar Nikšić” koja će upravljati imovinom.

Radnici Željezare, njih 229, prije toga protestovali su više od pola godine zahtijevajući da fabrika nastavi saradom.U pregovorima prvi se kao potencijalni kupac javio nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, da bi se EPCG u ključi la tek poslije propasti njegovih pregovora. Na ideju da EPCG preuzme Željezaru došao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *