Crnoj Gori za energetiku 30 miliona od milijardu eura vrijednog paketa za Zapadni Balkan

Dodajte komentar

Evropska unija (EU) će u januaru obezbijediti Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona eura za podršku energetici, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Popa se danas sastala sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem, sa kojim je razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i cjelokupnom političkom situacijom.

Popa je, kako je saopšteno, još jednom potvrdila da Evropska komisija (EK) obezbjeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu eura.

“U okviru tog plana, EU će u januaru naredne obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona eura u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cijena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva”, poručila je Popa.

Popa i Ibrahimović razgovarali su i o potrebi da počne sa radom funkcionalno “dan-unaprijed” tržište električne energije, kao i o potrebi uvezivanja sa susjednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbjednosti snabdijevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

„Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izvještaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbjednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu“, kazala je Popa.

Ona je sa Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i željezničkim vezama.

“Dogovorili smo se da nastavimo kontakte između EK i Crne Gore, kako bismo osigurali oprezno korišćenje javnih finansijskih sredstava i puno poštovanje ekoloških i drugih standarda EU”, kazala je Popa.

Ona je Ibrahimoviću ponovila i da EU sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme.

“Svi politički akteri traba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije. Napredak Crne Gore u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija“, zaključila je Popa.

Izvor:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *