Italijanska vlada uvodi porez na ekstraprofit: Kompanije kojima je prihod veći od 10 odsto pola će morati da daju državi

Dodajte komentar

Italijanska vlada planira da uvede porez od 50 odsto na ekstra prihode koje su energetske kompanije ostvarile na osnovu rasta globalnih cijena nafte i gasa, izvijestio je Rojters, pozivajući se na uvid u nacrt budžeta te zemlje za 2023.

Prema izvještaju, ovaj porez će se naplaćivati na dio prihoda koji je neka kompanija ostvarila u 2022, a za koji se utvrdi da je najmanje 10 odsto veći od prosjeka koji je firma imala između 2018. i 2021. Ipak, porez će biti ograničen na 25 posto vrijednosti neto imovine kompanije, koja je zabilježena do kraja 2021.

Ministarstvo finansija Italije je prošle nedjelje predstavilo drugačiju verziju nacrta budžeta, s porezom od 35 odsto umjesto 50 odsto, i koji je trebalo da se obračunava na bazi ostvarene dobiti, a ne prihoda. Sadašnji porez za energetske kompanije u zemlji iznosi 25 procenata.

Konačna verzija budžeta tek treba da bude zvanično objavljena. Italija se bori s oštrim rastom inflacije, koja je prošlog mjeseca dostigla 40-godišnji maksimum od 11,9 odsto medjugodišnje, uglavnom zbog visokih cijena energije, koje su skočile za 71,1 posto na godišnjem nivou, pokazuju zvanični podaci.

Izvor:: Rojters/Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *