U Evropskoj uniji zamrznuto 68 milijardi eura ruske imovine

Dodajte komentar

Evropska unija je zamrzla ukupno 68 milijardi eura ruske imovine, od čega je većina u Belgiji, prema internom dokumentu Evropske komisije u koji je uvid imao Politiko.

Od ukupno 68 miliona eura zamrznutih ruskih sredstava, na Belgiju otpada 50 milijardi, a na drugom mjestu je Luksemburg sa 5,5 milijardi eura.

Kada se Belgiji i Luksemburgu priključe Italija, Njemačka, Irska, Austrija i Francuska, na sve njih otpada više od 90 odsto zamrznute imovine ruskih građana u EU.

Međutim, Brisel ne zna koliko je ruskih nacionalnih deviznih rezervi zamrznuto u Uniji, navodi ovaj medij. U internom dokumentu Komisije se stoji okvirna cifra od 33,8 milijardi eura, ali se dodaje da se „ovo trenutno procjenjuje, pa se tačan podatak ne daje”.

Komisija još uvjek čeka da Savet Evrope odobri odluku kojom bi izbjegavanje sankcija bilo proglašeno krivičnim djelom u EU, što bi olakašalo konfiskaciju imovine u slučaju krivične presude.

Problem, pomalo iznenađujući, predstavlja to što je Poljska zaustavila ovaj proces, piše u dokumentu EK. Jedan diplomata je rekao da je Varšava u potpunosti na liniji EU, ali da prvo treba da usvoji nacionalni zakon, dodajući da je postupak u toku, prenosi Politiko.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *