Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

Dodajte komentar

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji. “Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znaži da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos”, rekao je Plenković na sjednici vlade, dodajući da se “ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni”.

Ministar finansija Marko Primorac je na koferenciji za medije izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez prije svega namijenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosjek, prenosi portal dnevno.hr.

On je podsjetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dvije stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defacto još jedan prag i još jedna stopu.

“Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona eura) plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 posto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. koji bude za 20 odsto iznad proseka u posljednje četiri godine godine”, kazao je Primorac.

Prema njegovim riječima, kad se sve sabere ako je nekome dobit u 2022, na primjer, porasla 50 posto u odnosu na četvorogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto, a onome čija je dobit porasla 100 postu u odnosu na poslednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.

“U ovj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu dio tereta krize, smatramo da je predlog ovakvog poreza utemeljn na načelima jednakosti i pravednosti”, rekao je Primorac, dodajuću da se novi porez odnosi na sve prabne subjekte, a ne samo na energetski sektor i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.

Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dvije milijarde kuna (oko 265 miliona eura).

On je naglasio da će se sredstva od poreza na esktraprofit “koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta”.

Primorac je takođe rekao da je ovo jednokratan porez za 2022. godinu.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *