Lista TOP 10 najprodavanijih automobila u Evropi za 2022.

Dodajte komentar

Broj registracija novih automobila u Evropi povećan je drugi mjesec zaredom u septembru, pri čemu Tesla Model Y vodi u porastu tržišnog udjela za električna vozila na baterije.

Registracije na 27 evropskih tržišta iznosile su 1.038.481 automobila, što je povećanje obima od 7,5 odsto, prema Jato Dynamics-u, u poređenju sa 965.595 komada u septembru 2021. Evropa je u trećem kvartalu ove godine registrovala 2,65 miliona automobila, a to je značajan pad u poređenju sa istim periodom 2020. godine, kada je registrovano 2,44 miliona vozila.

Za period od početka godine do septembra, broj novih registracija iznosio je 8.182.818 jedinica, što je 3,6 odsto manje u odnosu na januar-septembar 2020. i 32 odsto manje nego u prvih devet mjeseci 2019.

„Tržište je gubilo milion novih registrovanih vozila po kvartalu u posljednje tri godine“, rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar u kompaniji Jato i dodao: “Iako je katastrofa u smislu obima u odnosu na proizvodni kapacitet, većina OEM-a se sada pravilno prilagodila ovoj novoj realnosti”.

Pad se i dalje pripisuje globalnoj nestašici poluprovodnika i ratu u Ukrajini, kao i blokadama u Kini izazvanim Covid-19 i čestim toplotnim talasima.

Rast akumulatora-električnih vozila (BEV) ostao je pozitivan. Sa 160.869 prodatih jedinica u septembru, obim je povećan za 15 odsto, što predstavlja drugi najveći mjesečni tržišni udio do sada sa 15,6 odsto svih registracija. U međuvremenu, registracije plug-in hibrida su porasle za 7 odsto na godišnjem nivou, sa 87.712 prodatih vozila.

Tesla je imao dobre rezultate prošlog mjeseca, nastavljajući niz jakih završetaka na kraju svakog kvartala ove godine. Konkretno, Tesla Model Y je po prvi put postao najprodavaniji automobil u Evropi, sa 29.367 registracija i rastom od 227 odsto na godišnjem nivou.

U septembru je model Y predstavljao oko tri na svakih 100 novih automobila u Evropi, nadmašujući čak i Volkswagen Golf u svojoj rodnoj Njemačkoj. Pežo 208, Dačija Sandero, Škoda Oktavija i Tojota Jaris zaokružili su prvih pet.

Tesla model Y

Performanse Tesla Model Y sigurno su nadoknadile pad modela 3 od 50 odsto u septembru. U Evropi je isporučeno ukupno 29.367 modela Y, što je skoro 10.000 više od Pežoa ​​208 na drugom mjestu. Krosover sada nadmašuje svoju limuzinu, a nedavno je postao dostupan sa varijantom kraćeg dometa, RVD po nižoj cijeni.

Pežo 208

Pežo 208 je pao na drugo mjesto u septembru sa prodajom od 19.601. Ipak, to je i dalje dobra vest za Pežo, jer ta cifra predstavlja rast od 41 odsto na godišnjem nivou. Popularnosti modela 208 bez sumnje doprinose opsežne revizije u skladu sa Pežoovim novim dizajnerskim jezikom. Svestranost i pristupačna cijena automobila ostaju atraktivni, jer se nudi sa benzinskim, dizel i električnim pogonima.

Dačija Sandero

Prodaja pristupačne Dačije Sandero supermini opala je dva odsto na godišnjem nivou, ali je i dalje bio treći najpopularniji automobil u mjesecu. Prošle godine je postao još privlačniji za kupovinu uvođenjem modela nove generacije, koji sadrži mnogo poboljšanu opremu kao što su LED farovi i infotainment sistem sa ekranom osetljivim na dodir. Prethodno je bio na vrhu ove liste, pa očekujte da će biti izazov do kraja godine.

Škoda Oktavija

Prodaja Škode Octavije porasla je za značajnih 196 odsto u odnosu na septembar prošle godine. Ove godine model slavi 25 godina od svog prvog lansiranja, a sa mnoštvom opcija za pogon i karoseriju, jedan je od najsvestranijih modela na ovoj listi.

Tojota Jaris

Jaris je bio siguran u prvih 10 ove godine, zadržavši svoju popularnost četiri generacije. To je i dalje Tojotin najuspješniji i najprodavaniji model u Evropi, a sportska varijanta GR performansi nastavlja da se drži kao jedan od najboljih “hot heč” automobila ikada napravljenih.

Volkswagen T-Roc

Najprodavaniji julski automobil na kontinentu, Volkswagen T-Roc pada drugi mesec zaredom, ovoga puta zauzimajući šesto mjesto. Postoji od 2017. godine, ali njegova stalna popularnost odražava njegovu raznovrsnu mešavinu benzinskih i dizel pogonskih agregata, kao i novije uvođenje vodećeg R modela orijentisanog na performanse. Možete čak dobiti i kabriolet verziju.

Volkswagen Golf

Sada već u svojoj osmoj generaciji, Volkswagen Golf nastavlja da bude jedan od najprodavanijih automobila u Evropi. Model je obezbijedio sedmo mjesto na septembarskoj listi prodaje, dokazujući da njegova popularnost i dalje traje. Njegova najnovija linija sadrži čiste ICE, blage hibridne i plug-in hibridne pogone, sa modelima performansi u rasponu od Golfa GTE do Golfa R sa pogonom na sva četiri točka.

Reno Clio

Clio je Renoov najprodavaniji automobil u septembru i na ovoj listi dolazi na osmo mjesto. Supermini ima mnogo toga da ponudi, uključujući benzinske, dizel i priključne pogone, a njegova tehnologija postaje sve bolja sa svakom generacijom koja prolazi.

Nisan Kaškai

Još jedno tvrdoglavo predstavljanje za Nisan Kaškai dokazuje da model neće mirno napustiti top 10. Nedavno ažuriran, Kaškai je imao još jedan uspješan mjesec, privlačeći rast od 68 odsto i nadmašivši prodaju kao što su Ford Puma i Hjundai Tuscon.

Fijat 500

Postoji li prepoznatljiviji mali automobil od Fijata 500? U prodaji je od 2007. godine i malo je vjerovatno da će uskoro biti odbačen. Nedavno je model dobio električnu varijantu sa veličinom baterije do 44kVh. Domet je određen na 320 kilometara, ali modeli sa blagim hibridom i benzinom ostaju u prodaji ako električni nije vaša šoljica čaja.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *