MasterIndex: Čak 80% želi potvrdu plaćanja skeniranjem lica ili otiska prsta

Dodajte komentar

Rezultati najnovijeg MasterIndex Crna Gora istraživanja pokazuju da su beskontaktna plaćanja sastavni dio savremenog platnog iskustva građana Crne Gore, a da 92% ispitanika posjeduje beskontaktnu karticu.

Beskontaktno se najčešće plaća u supermarketima (68% ispitanika), na benzinskim pumpama (39%) i u apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama (33%), odnosno na užurbanim trgovačkim lokacijama, tamo gdje su brzina i jednostavnost plaćanja bitni kako kupcu, tako i trgovcu na kasi. Upravo su brzina i jednostavnost korišćenja najčešći razlog zašto se korisnici odlučuju da plate beskontaktno, što je istaklo 62 odsto ispitanika, a ostale prednosti ove platne metode koje korisnici navode su sigurnost (36%) i kontrola, jer kartica ostaje sve vrijeme u rukama korisnika (34%).

Još jedan pokazatelj oslanjanja na beskontaktna plaćanja je i MasterIndex podatak da se 37% ispitanika odlučuje da iznose do 40 eura plati prislanjanjem kartice ili telefona, što je malo više nego broj korisnika koji za te manje iznose koriste gotovinu (35%), i iznad broja ispitanika koji ove manje iznose plaćaju standarnim ubacivanjem kartice u POS terminal (21%).

Generalno posmatrano, iznosi do 40 eura se u 65% slučajeva plaćaju be

zgotovinski, što je značajan pokazatelj promjene individualnih potrošačkih navika. Iznos od 40 eura je trenutna granica do koje nije potrebno unositi PIN kod prilikom beskontaktnih plaćanja Mastercard karticama i za 18% ispitanika, taj limit je odgovarajući. Međutim, 37% ispitanika je izrazilo spremnost da plaća beskontaktno bez unosa PIN koda iznose do 50 eura, dok bi još 25% bilo spremno da tako plaća i iznad 50 eura.

 

Iako je PIN kod ustaljena metoda za potvrdu plaćanja na koju bi voljelo da se i dalje oslanja 57% ispitanika, MasterIndex ispitanici iz Crne Gore pokazuju značajnu naklonost ka savremenim platnim i sigurnosnim tehnologijama, pa čak 80% ispitanika želi da svoja plaćanja potvrđuje biometrijski, odnosno skeniranjem otiska prsta ili lica, što su metode koje građani već koriste prilikom otključavanja savremenih, pametnih telefona.

Upravo su mobilna plaćanja aktuelni trend u razvoju platnog tržišta u Crnoj Gori. Mobilna plaćanja predstavljaju beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona ili drugog pametnog uređaja, i to tako da u svom telefonu korisnik ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika u koju je dodao svoju platnu karticu, i umesto da prislanja karticu na terminal u trenutku plaćanja, on jednostavno prisloni svoj telefon. Za ovakav vid plaćanja je zainteresovano 39% ispitanika. Putem mobilnih telefona se mogu obavljati i druge vrste prenosa novca, kao što je na primer direktan prenos sredstava sa kartice jednog korisnika na karticu drugog korisnika (opcija za koju je zainteresovano 39% ispitanika) ili prenosi iz aplikacije mobilnog bankarstva (46% ispitanika).

 

Brzina i jednostavnost su karakteristike mobilnih plaćanja koje bi podstakle 62% MasterIndex ispitanika da plaćaju na ovaj način, dok je za 54% njih to praktičnost, jer korišćenje mobilnog novčanika eliminiše potrebu za nošenjem drugog novčanika. Dodatno, po 37% ispitanika je istaklo sigurnost i činjenicu da nema dodatnih troškova, a 34% njih kaže da korišćenjem mobilnih novčanika ostvaruju posebne benefite, kakav je povrat novca (keš-bek), što je tradicionalna kampanja koju Mastercard organizuje kao način da nagradi postojeće i podstakne nove korisnike mobilnih plaćanja.

„Beskontaktna plaćanja su, za 9 godina koliko su dostupna u Crnoj Gori, u značajnoj mjeri oblikovala očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnosti i jednostavnosti. Sve Mastercard kartice u Crnoj Gori su beskontaktne, a dalji pravac razvoja tržišta je takav da se te beskontaktne kartice sve više koriste u okviru mobilnih novčanika, odnosno za mobilna plaćanja. Naši korisnici trenutno na raspolaganju imaju pet mobilnih novčanika u četiri banke i vjerujemo da će taj broj nastaviti da raste u budućnosti, u skladu sa jasnim opredjeljenjem i sve većim oslanjanjem tržišta na savremene digitalne tehnologije“, zaključila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard.

O studiji MasterIndex

MasterIndex Crna Gora istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u zemlji. Istraživanje se sprovodi svake godine od 2018. godine i obavlja se na reprezentativnom uzorku građana Crne Gore starijih od 18 godina.

 

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *