CBCG: Sve banke dostavile programe zaštite klijenata, slijedi analiza

Dodajte komentar

Sve poslovne banke u Crnoj Gori dostavile su Centralnoj banci Crne Gore svoje programe zaštite klijenata, rečeno je danas portalu Bankar.me iz vrhovne monetarne institucije.

Riječ je o dokumentima u kojima su precizirana pravila i uslovi na osnovu kojih će komarcijale finansijske institucije štiti svoje klijente koje kreditiraju sredstvima pozajmljenim uz varijabilnu kamatnu stopu.

„Dostavljeni programi su trenutno u fazi analize. Nakon čega će Savjet CBCG razmotriti potrebu eventualnog donošenja novih mjera kojima bi se banke dalje obavezale u dijelu postupanja sa klijentima koji su korisnici kredita sa varijabilnim kamatnim stopama“, rečeno je našem portalu.

Zbog drastičnog rasta EURIBOR-a, CBCG je 6. septembra imala sastanak sa predstvnicima banaka koje posluju u Crnoj Gori i tom prilikom od njih zatražila da dostave ove programe. Kako je istaknuto, namjera je da se time učvrsti povjerenje klijenata i unaprede odnosi s banakama

„Programi će potencijalno uključivati i opciju prelaska na kredite sa fiksnom kamatnom stopom. Kroz ove programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizilaze iz promjenjivosti kamatnih stopa. Tako će prije zaključivanja ugovora o kreditu sa varijabilnom kamatnom stopom, banke morati da upoznaju klijente sa posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju“, precizirali su iz CBCG o zahtjevu prema bankama.

Istovremeno je dat okvirni rok da ovi dokumenti budu kreirani do kraja septembra, a kako nam je rečeno, danas su ih dobili iz svih banaka.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *