Crna Gora može biti prva stanica u širenju poslovanja firmi iz Finske 

Dodajte komentar

Položaj Crne Gore i njen privredni potencijal mogao bi doprinijeti da ona postane prva stanica širenja kompanija iz Finske na područje Balkana, kazala je predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić tokom foruma privrednika dvije države.

PKCG i Ambasada Republike Finske organizovale su ovaj skup s namjerom da osnaže ekonomske veze između država i uspostave partnerstava među kompanijama. Bila je to prilika da se razmijene informacije o ekonomskim ambijentima Crne Gore i Finske, te kroz bilateralne razgovore privrednika uspostavi konkretna saradnja na zajedničkim projektima za više od 40 predstavnika kompanija dvije države, među kojima su najzastupljenije metalska i prerađivačka industrija, energetika, rudarstvo, te upravljanje otpadom.

Drakić je ocijenila da je u posljednjem periodu primjetan rast broja finskih kompanija na našem tržištu. Predsjednica prostor za saradnju vidi u proizvodnji organske hrane, vode, šumarstvu, ribarstvu, turizmu – sa naglaskom na zdravstveni, obnovljivim izvorima energije i upravljanju otpadom. Smatra da iskustva Finske mogu doprinijeti zelenoj transformaciji crnogorske ekonomije, te pomoći da naše kompanije lakše usvoje model cirkularnog poslovanja.

“Znajući da je Finska jedna od zemalja lidera u razvoju rudarske industrije, sa odličnom reputacijom u svijetu, prije svega zbog primjene najviših standarda, tehničkih i ekoloških – otvara se veliki prostor za saradnju u ovoj oblasti posebno imajući u vidu ekonomske trendove i potrebe tržišta u Evropi”, rekla je Drakić, dodajući i da iskustva Finske u razvoju startapova i inovacija, posebno u IT sektoru, mogu biti od izuzetne koristi za našu privredu.

Predsjednica je pozvala i na razmjenu znanja i ideja u cilju podsticanja razvoja preduzetništva u svim segmentima društva.

Generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u MER Renata Milutinović kazala da Crna Gora ima jako liberalan ekonomski režim što predstavlja povoljnost za sve potencijalne investitore.

“Ukupna robna razmjena sa Finskom u 2021. godini bila je simboličnih 3,3 miliona eura, dok je 2213 turista iz te zemlje posjetilo Crnu Goru. Investicije iz Finske su na niskom nivou. Nadam se da će vrlo brzo doći do korekcije ovih podataka, jer postoji veliki prostor za uspostavljanje jače i kvalitetnije poslovne saradnje”, rekla je Milutinović.

Dolaskom na crnogorsko tržište, investitori bi donijeli kapital, znanje i iskustvo, ali i sistem vrijednosti zasnovan na društveno odgovornom poslovanju, istakla je ona.

“Podržaćemo sve aktivnosti koje pomažu značajnom povećanju robne razmjene između naše dvije zemlje. Očekujemo da će naša i podrška privrednih komora Crne Gore i Finske doprinijeti snažnijem povezivanju privrednika i brzim rezultatima današnjeg foruma”, kazala je Milutinović.

Ambasador Finske Kimmo Lähdevirta kazao je da forum predstavlja dobru priliku za nastavak saradnje finskih i crnogorskih kompanija i institucija.

“Iako je trgovinska razmjena između naših zemalja značajno porasla prošle godine, ona je i dalje na veoma niskom nivou i ima mnogo prostora za unapređenje. Ovaj događaj pokazuje da postoji veći interes Finske za ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, sve se više investitora interesuje za Crnu Goru, posebno iz oblasti čiste/zelene tehnologije, a napredovanje naše zemlje na evropskom putu ce donijeti još više mogucnosti za bližu saradnju i veze ove dvije zemlje.

“I kao budući saveznici u NATO, verujem da imamo mogućnosti za razvoj saradnje i u novim oblastima. Finska će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka EU i zelenijoj budućnosti, uključujući efikasnije industrijske procese, upravljanje otpadom i tretman voda, bolji kvalitet vazduha, te održive i zelene investicije. Zelena tranzicija je definitivno odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta, jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega”, istakao je Lahdevirta.

Potencijale dvije države predstavili su Andrej Lakić, pomoćnik direktora u Agenciji za investicije i Janne Sykkö, trgovinski savjetnik za Jugoistočnu Evropu u Ambasadi. Forum, kojim je moderirao direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Željko Baltić, završen je B2B razgovorima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *