MF: Neodržive paušalne tvrdnje da hakerski napad dovodi u pitanje rebalans

Dodajte komentar

Neodržive su paušalne tvrdnje političara da “nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa”, odnosno izmjene i dopune Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, stav je Ministarstva finansija.

U ime Vlade, ministarstvo je danas reagovalo na saopštenje pokreta Evropa sad, navodeći da je riječ o ocjenama “političara koji su ranije radili unutar struktura državnog organa koji se bavi finansijama”.

“U istovjetnom režimu nesumnjive činjeničnosti tim MF je pripremio rebalans, koji se oslanja na ukupne raspoložive podatke potrošnje za tekući period, a podaci o potrošnji avgusta će u redovnoj proceduri biti dostupni tokom naredne sedmice. Kao i u ranijem nepreciznom informisanju javnosti od strane nosilaca političkih izjava, MF upućuje pažnju javnosti da je porez na dodatu vrijednost vrsta indirektnog oporezivanja potrošnje, pa samim tim predstavlja javni prihod koji se u cjelosti generiše iz potrošnje”, navode iz MF.

Dalje preciziraju kako su “odgovorno upoznalo javnost da su podaci o planiranju, plaćanjima i izvršenju budžeta Crne Gore u stabilnom informaciono-tehnološkom okruženju”, što čini “objektivnu bazu na osnovu koje se pripremao zakonski tekst o rebalansu budžeta”.

“Ministarstvo finansija nanovo podsjeća da sistemska rješenja i odgovorni pristupi radu državne uprave predstavljaju resurs građana Crne Gore. Tekuće aktivnosti i postupanja državne uprave jesu obilježena napornim praćenjem značajne pisane korespodencije, ali kvalitet i posvećenost u radu su odrazi rada timova u državnim organima u kontinuitetu”, zaključuju iz MF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *