Pad dolara: Da li je stigao kraj jačanju valute?

Dodajte komentar

Povlačenje dolara posljednjih dana izaziva spekulacije o tome da li se jačanje valute bliži kraju. Ipak, postoje naznake da je prerano da se donese takav zaključak.

Nakon što je ove godine porastao za više od 10 odsto, Bloombergov dolar indeks je pao za oko dva odsto u odnosu na prošlonedjeljni maksimum, uprkos pomjeranju projekcija o tome koliko će Federalne rezerve podići kamatne stope. Sada su u fokusu podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama koji će biti objavljenje kasnije danas. Iako manji iznos može da znači korekciju pozicija investitora u odnosu na kamantne stope, to možda neće uticati na dolar s obzirom na njegovu privlačnost kao sigurne investicije.

“Ponovo smo došli do tačke kada svi govore o kraju rasta dolara i to će se promijeniti”, rekao je za Bloomberg Paul Mackel iz kompanije HSBC Holdings Plc.

“Lično smatram da je prerano za takve zaključke. Ovo će još potrajati. Razlozi za promjenu još nisu tu”, dodao je.

Prije otvaranja evropskih tržišta, dolar indeks je pao za 0,1 odsto, nadovezujući se na pad od 0,4 odsto od prethodnog dana. Indeks se i dalje nalazi 16 odsto iznad vrijednosti na koju je pao u januaru prošle godine.

Valuta se nalazi na udaru što se tiče tehničkog aspekta, ali mu još nije odzvonilo, smatra John Kolovos iz kompanije Macro Risk Advisors. Ako ICE Dollar indeks padne ispod 105, onda postoje šanse da je rastu kraj, dodao je.

Tačka pucanja

Ovaj indeks, koji mjeri snagu dolara poredeći ga sa šest drugih valuta razvijenih privreda, pada već pet dana i trenutno se nalazi tik iznad 108. Drugi pokazatelj, koji je razvio tehnički analitičar Tom DeMark, pokazuje da je valuta SAD tu tačku dostigla prošle nedjelje.

Stanje na tržištu dolarskih opcija ukazuje na sumnje da će dolar dostići novi vrhunac. Po pokazateljima sa tržišta, optimizam investitora je na mjesečnom minimumu.

Otpisivanje dolara je rizičan potez jer Fed i dalje može da nadmaši ostale centralne banke po pitanju podizanja kamatnih stopa, smatra Charu Chanana iz singapurske kompanije Saxo Capital Markets.

“Za zaključak da je jačanju dolara kraj ipak nam treba smanjenje rizika u Evropi i Kini ili jači tonovi protivljenja zvaničnika van SAD”, napisala je u objavljenom istraživačkom radu.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *