Kina sa Rusijom za pravedniji globalni poredak

Dodajte komentar

Kina želi da sarađuje sa Rusijom na prevođenju globalnog poretka u „pravednijem i razumnijem pravcu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Najava jačanja veza dveij zemlje dolazi uoči ovonedjeljnog samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu, na kojem se očekuje susret predsjednika Kine i Rusije.

„Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi strateška koordinacija na visokom nivou između dvije zemlje bila konkretnija, zaštitila zajedničke interese dvije strane i učinila da međunarodni poredak bude pravedniji“, rekao je Jang Jieči, visoki kineski diplomata koji se sastao sa odlazećim ruskim ambasadorom u Pekingu, Andrejem Denisovim, prenosi Sinhua.

Kineski predsjednik Si Đinping planira da otputuje u Samarkand, gdje će 15. i 16. septembra biti održan samit ŠOS-a. Biće to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije, a sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom biće prvi od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Kina je nastojala da se predstavi kao neutralna strana u rusko-ukrajinskom ratu, uprkos Sijevoj izjavi o partnerstvu bez ograničenja, nekoliko dana prije ulaska ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara. Iako Peking nije eksplicitno kritikovao rat, njegovi lideri su takođe izbjegavali da obezbede ublažavanje sankcija ili vojne isporuke Rusiji, prenosi Bloomberg.

Istovremeno, kineski izvoz automobila, televizora i pametnih telefona pomogao je Rusiji da popuni prazninu koja je nastala kada su zapadni brendovi otišli iz Rusije. U drugom kvartalu ove godine od ukupnog uvoza automobila, kineska vozila činila su 81 odsto uvoza, a najprodavaniji telefoni bili su Xiaomi.

ŠOS, kao prva međunarodna organizacija sa nazivom nekog kineskog grada, ima jedinstven značaj u kineskoj diplomatiji, jer uključuje kineske susjede, regionalne sile, ključne partnere u projektu „Pojas i put“ i igra važnu ulogu u koordinaciji regionalnih poslova, navode kineski analitčari, prenosi Global Times.

Sastanak Sija i Putina, prema ocjeni zapadnih analitičara, treba da doprinese zamahu diplomatskih aktivnosti Pekinga i Moskve posljednjih nedjelja. Kina je, uz Indiju i još 12 zemalja, ranije ovog mjeseca učestvovala u zajedničkim vojnim vježbama u Rusiji. Prošle nedjelje, treći po rangu zvaničnik Pekinga, Li Žanšu, govorio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *