Plate frilenserima porasle za 40 odsto

Dodajte komentar

Globalna prosječna satnica frilensera porasla je za skoro 40 odsto ove godine u poređenju sa prethodnim izdanjem iz januara 2020. godine, pokazao je Payoneer izvještaj o globalnom prihodu frilensera.

Kako piše Fonet, u istraživanju kako je tokom ove krize poslovalo 2.000 frilensera iz više od 100 zemalja, među kojima su i balkanske, više od 30 odsto ispitanika prijavilo je veću potražnju za njihovim uslugama od početka pandemije, dok je 45 odsto prijavilo da je potražnja ostala konstantna bez usporavanja. Najveći porast zabilježile su oblasti programiranja, marketinga i finansija.

Izvještaj pokazuje da je globalna prosječna cijena radnog sata frilensera sada 28 dolara, što je znatno više od prosječnih 21 dolar, koji je prikazan u Globalnom izvještaju o prihodima frilensera za 2020. godinu.

Balkanski frilenseri manje naplaćuju

U zemljama na Balkanu situacija je pak nešto drugačija, te prema anketiranim ispitanicima prosječna cijena satnice frilensera iznosi 21 dolar. Međutim, interesantan podatak je da su najvišu cijenu satnice na ovom području naveli ispitanici između 45 i 54 godine, koja je 26 dolara. Trećina ispitanika je navela da ima diplomu srednje škole.

Žene manje zarađuju

Iako je porastao broj žena koje ulaze u svijet frilensera, plate im zaostaju za zaradama njihovih muških kolega, a taj jaz raste u posljednje dvije godine.

Rodna razlika u plaćanju među ispitanicima istraživanja najizraženija je u Sjevernoj Americi, gdje žene prijavljuju prosječnu zaradu od 37 dolara po satu, u poređenju sa muškarcima koji su prijavili prosječnu zaradu od 52 dolara po satu.

Žene su prijavile da zarađuju manje od muškaraca u svakom regionu od 100 ispitanih zemalja, osim u Južnoj Americi, gdje zarađuju više od svojih kolega za četiri dolara po satu – vjerovatno pod uticajem bolje plaćenih industrija koje su traženije u ovim regionima.

Na području Balkana prosječna zarada po satu za žene je 16 dolara, dok su ispitanici muškog pola naveli da je njihova satnica 22 dolara.

Izvor: Fonet

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *