Snažan rast turske ekonomije u drugom kvartalu

Dodajte komentar

Turska ekonomija u drugom je tromjesečju ponovo snažno porasla na godišnjem nivou, ojačana uslužnim sektorom, potrošnjom domaćinstava i izvozom, pokazale su procjene statističkog ureda.

U tri mjeseca, zaključno s junom, privreda Turske je porasla za 7,6 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, sličnim tempom kao i u prva tri mjeseca, kada je rast iznosio 7,5 posto.

U odnosu na prethodna tri mjeseca, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) znatno je ubrzao, sa 0,7 na 2,1 posto, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Najveću podršku rastu u drugom kvartalu pružili su finansijski i sektor osiguranja, gdje su aktivnosti poskočile za 26,6 posto u odnosu na isti period lani.

Finalna potrošnja i investicije

Značajan pozitivan doprinos BDP-u pružio je i sektor usluga, gdje su aktivnosti uvećane 18,1 posto, te stručne, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s rastom od 11 posto.

Među drugim važnim sastavnicama BDP-a, finalna potrošnja domaćinstava također je bilježila dvocifrenu stopu rasta, od 22,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Uvećane su i finalna potrošnja države i bruto investicije u fiksni kapital, za 2,3 posto, odnosno 4,7 posto.

Podaci statističkog ureda pokazuju i rast izvoza po dvocifrenoj stopi, od 16,4 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, te rast uvoza, ali po znatno nižoj stopi, od 5,8 posto.

(Aljazeera)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *