Više od 72 miliona ljudi potvrdilo: Bogati prijatelji su ključ uspjeha u životu

Dodajte komentar

Bogati prijatelji su ključ uspjeha. Bar tako su potvrdili rezultati objavljeni u dva članka u časopisu Nature.

Nova studija, sprovedena na više od 21 milijarde Facebook prijateljstava, potvrdila je nešto što smo već znali: dobro je imati bogate prijatelje.

Istraživači su koristili podatke o više od 72 miliona korisnika Facebook-a da analiziraju načine na koje određene društvene okolnosti utiču na ekonomsku mobilnost.

Prvi članak se fokusira na ekonomsku povezanost, termin koji opisuje nivo bliskog prijateljstva između korisnika sa višim i nižim nivoima prihoda. Istraživanja su pokazala da djeca sa nižim primanjima imaju bolje izglede za ekonomski uspjeh kada odrastu ako su u bliskom srodstvu sa pojedincima sa višim primanjima.

Drugi članak se više bavi primjerima kako ovi odnosi funkcionišu u stvarnom svijetu.

Važnije od porodice, obrazovanja…

U prosjeku, djeca sa nižim primanjima bi imala povećanje prihoda za 8,2 odsto ako bi prihodi njihovih bogatijih prijatelja porasli za 25 do 50 odsto. Takođe je bila veća vjerovatnoća da će završiti srednju školu, a tinejdžerske trudnoće su bile rjeđe.

Prijateljstvo sa imućnijima pokazalo se značajnijim faktorom od strukture porodice, kvaliteta obrazovanja, dostupnosti poslova i rasnog sastava zajednica u kojima su ispitanici živjeli.

Nije bilo važno gdje su odrasli. Ako su imali prijatelje koji su bili bogatiji od njih, šanse da steknu bolji ekonomski status kasnije u životu bile su veće.

Anonimno istraživanje sprovedeno je na uzorku od 72,2 miliona korisnika Facebook-a, otprilike 84 odsto svih odraslih u Sjedinjenim Državama između 25 i 44 godine, prenosi Poslovni Dnevnik.

Uključio je aktivne korisnike te društvene mreže sa najmanje stotinu kontakata. Prihodi su procijenjeni na osnovu poštanskih brojeva, škola koje su pohađali i drugih podataka, koje su dopunjene podacima američkih poreskih službenika, prenosi tportal.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *