Trgovački lanci uklanjaju rokove trajanja sa proizvoda

Dodajte komentar

Waitrose je postao najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio da ukine preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda.

Waitrose će početkom septembra ukloniti oznaku „najbolje upotrijebiti do“ s gotovo 500 artikala svježe hrane – uključujući voće i povrće te sobne biljke.

Postoji razlika u oznakama

Oznaka „upotrijebiti do“ odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuvati i konzumirati. S druge strane, natpis „najbolje upotrijebiti do“ odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.

Nije potrebno bacati ako je hrana upotrebljiva

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.

Ketrin Dejvid, jedna od vođa organizacije, navodi: „Rasipanje hrane podstiče klimatske promjene, ali i utiče na sve veći rast cijena osnovnih namirnica. Rok trajanja za svježe namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvjek dobra za jelo.“

U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90 odsto mlijeka vlastite robne marke i tako podstaći kupce da koriste „test njuha“ pre nego što proizvod bace u otpad.

Promjena u EU

Evropska komisija će do kraja 2022. predložiti reviziju pravila EU o označavanju datuma u sklopu svoje strategije „od polja do stola“. Čineći to, Komisija nastoji da spriječiti rasipanje hrane povezano s nerazumijevanjem i/ili zloupotrebom ovih oznaka, istovremeno osiguravajući da sve predložene promjene zadovoljavaju potrebe potrošača za informacijama i ne ugrožavaju sigurnost hrane.

Studija koju je sprovela Evropska komisija (2018.) procjenjuje da je do 10 odsto od 88 miliona tona otpada od hrane koji se godišnje proizvede u EU povezano s označavanjem datuma. Prva promjena u novom zakonu biće usmjerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja.

Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku „upotrijebiti do…“ koja označava krajnji preporučeni datum do kojega se može konzumirati. Riječ je o proizvodima poput pirinča, tjestenine, kafe i ulja.

Druga promjena tiče se oznake „najbolje upotrijebiti do…“, koju bi trebalo izostaviti ili zamijeniti drugom oznakom kao npr. „često dobro i nakon…“ Međutim rok upotrebe ostaće za svježu hranu kao što je meso, riba i druga kvarljiva roba.

Izvor: Index/b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *