Odgovornim odnosom prema životnoj sredini unapređujemo i poslovni ambijent

Dodajte komentar

Američka privredna komora potpisala je sedam memoranduma o saradnji u okviru programa „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“ koji sprovodi sa Vladom Crne Gore, i to sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom finansija, Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom javne uprave, Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Posljednji u nizu potpisale su predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Strateško planiranje prostora i životne sredine, kao i unapređenje poslovnog ambijenta u oblasti građevinarstva i građevinskih proizvoda, kako je kazala Vuksanović, samo su neke od oblasti koje Američka privredna komora i Ministarstvo mogu zajedno unaprijediti.

„Zaštita životne sredine i odgovoran odnos prema prirodi nemaju alternativu. Uključivanje poslovne zajednice u kreiranje jasnih propisa i u tim oblastima doprinosi da naše tržište bude privlačnije investitorima, posebno onima iz Sjedinjenih Američkih Država i Zapadne Evrope, članica EU. Takvi investitori sa sobom, osim kapitala, donose i njeguju sistem vrijednosti, zasnovan na društveno-odgovornom poslovanju. Timskim radom i dijalogom u Komitetima za nekretnine i za zaštitu životne sredine daćemo doprinos kreiranju politika usmjerenih na uspostavljanje i promovisanje koncepta Zelene agende i cirkularne ekonomije. Stvaranjem uslova za razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori koji vode ka smanjenju karbonskih emisija i podrškom promociji održivog razvoja, uspostavljanjem ESG standarda, kao i primjenom novih tehnologija čistije proizvodnje približićemo se standardima razvijenih ekonomija“, poručila je Vuksanović.

Ministarka ekologije, prostornog planira­nja i urbanizma, Ana Novaković Đurović saopštila je da je po­tpisivanje Memorandu­ma potvrda namjere Ministarstva da unapr­ijedi i konkretizuje saradnju sa Američk­om privrednom komoro­m, kao važnim partne­rom sa već prepoznatim rezult­atima u stvaranju povoljne investicione klime.​

“Nemam dilemu da postoji ogroman prostor za saradnju i da nam je sve znanje i iskustvo neophodno kako bismo zajedničkim snagama postavili dobre osnove za sistemska rješenja, posebno u pogledu planiranja prostora i upravljanja otpadom. Privredni oporavak Crne Gore mora biti uravnotežen sa ekološkim, a jasno je da AmCham promoviše zdrave insvesticije uz zdrav odnos prema životnoj sredini”, poručila je ministarka Novaković Đurović.

Američka privredna komora je 6. juna sa Vladom Crne Gore potpisala krovni Memorandum o saradnji na programu „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“. Cilj programa je da se intenzivira saradnja između institucija, a kontinuiranim dijalogom uspostavi predvidljiviji i transparentniji poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava. Program pruža mogućnost javnom sektoru da razmijeni informacije i know how u određenim oblastima, unaprijed najavi, te unaprijedi svoje politike.  S druge strane, daje priliku privatnom sektoru da se pravovremeno upozna sa politikama donosioca odluka, te da ih bolje razumije i adekvatno primijeni.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *