Coinbase pod istragom zbog nezakonite trgovine?

Dodajte komentar

Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) istražuje je li kripto mjenjačnica Coinbase Global Amerikancima nepropisno dopustila trgovanje digitalnom imovinom koja je trebala biti registrovana kao hartija od vrijednosti.

Portparol Coinbasea, u odgovoru na upit Reutersa, rekao je da firma ne kotira vrednosne papire na svojoj platformi, dok je njen rukovodilac pravnih poslova Pol Grual rekao da bi rado sarađivali sa SEC-om po tom pitanju.

“Uvjereni smo da naš rigorozan proces provjere – proces koji je već provjerio SEC – sprečava hartije od vrijednosti na našoj platformi”, dodao je Grual.

Bloomberg, koji je prvi izvijestio o ovoj istrazi pozivajući se na dva pouzdana izvora, rekao je da se SEC-ov nadzor pojačao otkako je Coinbase proširio broj tokena koje nudi za trgovanje.

Istrazi SEC-a prethodila je druga istraga o navodnoj shemi trgovanja povlaštenim informacijama koja je otkrivena prošle sedmice.

U prvom slučaju povlaštene trgovine kriptovalutama, američki tužioci optužili su Ishana Vahija, bivšeg rukovodioca proizvoda u Coinbaseu, za dijeljenje povjerljivih informacija o novim kriptovalutama koje će Coinbase ponuditi korisnicima za trgovanje putem svoje platforme.

U povezanim građanskim tužbama, SEC je tvrdio da su Vahijev brat Nihil Vahi i njihov prijatelj Samir Ramani kupili i prodali najmanje 25 kripto sredstava s dobitkom, od kojih je SEC devet identifikovao kao hartije od vrijednosti.

U to vrijeme SEC je odbio da potvrdi hoće li tražiti djelovanje u pritužbi protiv Coinbasea zbog uvrštavanja tokena koji se smatraju vrednosnim papirima.

Platforma za kriptovalute prethodno je zatražila od SEC-a da razvije pravila za rad sa imovinom digitalnih vrednosnih papira.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *