Adžić očekuje podršku u Skupštini: Vize za digitalne nomade su velika šansa Crne Gore

Dodajte komentar

Naša zemlja je idealna baza za digitalne nomade – ljude koji koristeći komunikacione tehnologije svoje usluge pružaju sa bilo kojeg mjesta na svijetu, upravo zbog toga Ministrstvo unutrašnjih poslova je dalo mišljenje kojim Vlada Crne Gore podržava Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o strancima.

To je stav koji je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžića iznio tokom rasprave na Zakonodavnom odboru o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji je podnijela grupa poslanika, a za koje je i to ministarstvo dalo saglasnost.

Predložene izmjene i dopune predstavljaju normativne pretpostavke kako bi da “stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori, regulisali svoj pravni status u Crnoj Gori”.

“Zemlje koje su trenutno prepoznate kao primarne destinacije za digitalne nomade, imaju značajne benefite od toga. Primarni benefiti su povećanje uposlenosti turističkih kapaciteta tokom čitave godine, veći prihodi u turizmu, brži, kvalitetniji i uravnoteženiji razvoj IT sektora kroz veću dostupnost nedostajućih ekspertiza i direktno povezivanje sa globalnim IT centrima odakle digitalni nomadi pretežno i dolaze”, kazao je ministar Adžić.

On smatra da bi globalna atraktivnost Crne Gore za digitalne nomade pomogla kako širem razvoju turizma, tako i sektora informacionih tehnologija (IT), što bi moglo postati još jedan stub crnogorske ekonomije.

“Crnu Goru privlačnom destinacijom za digitalne nomade čine prirodne ljepote, pogodna vremenska zona, niske cijene i blizina većih evropskih gradova. Sve ove karakteristike su značajne prednosti i naš potencijal, neophodno je da nastavimo sa  stvaranjem normativnih pretpostavki  kako bi digitalni nomadi u Crnoj Gori imali neophodne uslove rada”, zaključio je Adžić,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *