Zašto zaposleni daju otkaz uprkos dobroj plati?

Dodajte komentar

Ako želite da sačuvate radnike, što je posebno sada – usljed manjka radne snage – svima cilj, onda bi ovaj tekst mogao biti za vas.

Poslodavci nekada misle da visoka plata “rješava sve”, ali se ispostavilo da nije baš tako.

Direktor se ponekad zapitaju zašto im odlaze čak i najbolji radnici, kada “imaju vrhunske uslove, platu iznad prosjeka, stalni radni odnos, godišnji odmor po planu”.

Ovo su neki od razloga.

Skloni ste tome da dobro plaćene radnike “zatrpavate” poslom? Dođe trenutak kada oni shvate da visoka plata više nije vrijedna zdravlja i sagorijevanja na poslu, pa zato često odustanu. Forsiranje radnika je uglavnom kontraproduktivno i na duže staze – šteti samom poslodavcu. Istraživanja su pokazala da produktivnost u radu pada ako se radi više od 50 sati nedeljno.

Svaki zaposleni voli da čuje lijepu reč, da dobije pohvalu ili nagradu za doprinos firmi, a ako to izostane ili ako radnike previše uzimate “zdravo za gotovo” – vrlo je moguće da će potražiti bolju poslovnu priliku, na drugom mjestu. Potrudite se da više vodite računa o svojim zaposlenima.

Bitno je da uvažite privatne obaveze svojih radnika, ali i da ispunjavate data obećanja. Ako se data riječ zanemari, radnici stiču utisak da ih ne poštujete i da će teško napredovati na datom radnom mjestu. Takođe, imaju poljuljano osjećanje vezano za posao i firmu u kojoj rade ako vide kako se promovišu ljudi koji taj vid napredovanja “ne zaslužuju”.

Mimo toga, radnici se nerijetko odluče za otkaz ako su im slabe šanse za unapređenje znanja i vještina. To se posebno odnosi na najtalentovaniji kadar, koji teži višim ciljevima, željan učenja, novih izazova i ideja.

Izvor: manager.ba/telegraf.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *