Razmatrana optužnica protiv bivšeg rukovodstva IRF-a

Dodajte komentar

U Višem sudu juče je razmatrana optužnica SDT-a protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda u kojoj se navodi da je, po nalogu bivšeg direktora Zorana Vukčevića, šefica njegovog kabineta sačinila lažne ugovore o radu umjesto postojećih iz 2018.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić predložio je sudu da potvrdi optužnicu, dok odbrana smatra da treba obustaviti krivični postupak.

“Svi su branioci u svojim izjavama tvrdili da je suština u tome da nije nastupila šteta, pa čak i ako je krivično djelo u pokušaju, da postoji samo jedan aktivni i formalno pravni ugovor kojim su oni imali pravo u svakoj opciji na tu jednu otpremninu i da suštinski nisu napravili ništa mimo zakona”, kazao je za RTCG advokat Zdravko Begović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju. Optužnica je podignuta protiv Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite i garancije Zorana Vujovića i direktora Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića. Optužnicom specijalnog državnog tužioca obuhvaćena je i nekadašnja šefica kabineta IRF-a Slobodanka Radulović, kojoj se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja.

Okrivljeni su da su sebi ugovarali ogromne otpremnine za slučaj prestanka funkcije i to u vrijeme kada se spremala promjena rukovodstva u IRF-u.

Aktuelno rukovodstvo Fonda 21. septembra prošle godine podnijelo je krivičnu prijavu zbog sumnje da su nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, a očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu u preduzećima čiji je osnivač država, tokom oktobra i novembra te godine preduzeli niz nezakonitih radnji – falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije koja se čuva u ručnim i elektronskim registrima.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *