Stigao predlog: Hrvatska od 1. januara u Šengen zoni

Dodajte komentar

Savjet Evrope predložio je da se od 1. januara ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. marta 2023. godine na aeorodromima.

Za različite datume za ukidanje kontrola u vazdušnom saobraćaju postoje tehnički razlozi.

Na aerodromima u zemljama šengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze (gates) za avione koje dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim vazdušnim lukama.

To se uvijek radi prilikom sezonskog pomjeranja sata i novog reda letjenja. Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u martu sljedeće godine, to jest 26. mart.

Savjet Evrope poslalo je nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne tekovine u Republici Hrvatskoj” u Evropski parlament uz prateće pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije. U predlogu odluke se takođe navodi da se od 1. januara 2023. ukidaju sva ograničenja za korištenje Šengenskog informacijskog sistema (SIS).

Procedura odlučivanja u pristupu “Šengenu” predviđa da se prije konačne odluke Savjeta Evrope zatraži mišljenje Evropskog parlamenta. To mišljenje za Savjet nije obvezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Odluka je o pokretanju postupka donesena je na današnjem sastanku Odbora stalnih predstavnika, koji čine ambasadori država članica EU-a.

Ako ne bude nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini članstva u EU-u postala istovremeno i članica šengenskog prostora i eurozone – dviju najčvršće integracijske veze koje čine jezgro cijele EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *