Morsko dobro: Voda odličnog kvaliteta na 83,6 kupališta

Dodajte komentar

Na 110 lokacija crnogorskog primorja, gdje Institut za biologiju mora sprovodi analize kvaliteta morske vode, u periodu od 21. do 23. juna odlični rezultati dobijeni su u 83,6 odsto slučajeva.

Kako se navodi u novim rezultatima Programa praćenja sanitarnog kvaliteta, koje je objavilo JP Morsko dobro, voda dobrog kvaliteta bila je na 10 odsto lokacija, dok je na preostalih 6,4 odsto registrovan zadovoljavajući kvalitet.

“Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju”, ističu iz Morskog dobra.

Konkretno, u opštini Ulcinj je od 18 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na njih 15, dok je na ostala tri bila zadovoljavajuća.

Analize su takođe pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar.

Kada je u pitanju opština Budva, ispituju se 32 lokacije, od kojih je na njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, a na dvije zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih sedam i dobrog kvaliteta na još dvije. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog, na tri lokacije dobrog, i na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom je uzorkovana voda sa 21 lokacije, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na pet dobrog, a na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši u četiri grupe – “odlična”, “dobra”, “zadovoljavajuća” i “loša”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *