CEFTA uklanja neopravdani geobloking – veće mogućnosti za onlajn kupce

Dodajte komentar

Da li ste čuli za izraz “geografsko blokiranje“? Riječ je o svojevrsnom problemu sa kojim se onlajn prodavci i kupci u regionu, a i šire, nerijetko susrijeću. Geografsko blokiranje se smatra vrstom diskriminacije među potrošačima u zavisnosti od mjesta u kojem žive i iz kojeg žele da posluju ili da primaju porudžbine.

Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište 2021-2024 predviđa slobodno kretanje roba i usluge u okviru CEFTA, a neopravdano geografsko blokiranje je jedna od barijera koju CEFTA želi da otkloni.  Glavni dobitnici su svi internet kupci koji kupuju u e-prodavnicama sa sjedištem u drugom CEFTA tržištu.

Stručnjaci u CEFTA usaglasili su tekst Odluke Zajedničkog Odbora koji će obezbijediti da se pravila Evropske unije primjenjuju i unutar CEFTA najkasnije od 2025. godine, koliko će biti dovoljna da se uspostave pravila i procedure na nivou svakog CEFTA tržišta.

Šta donose CEFTA pravila o geografskom blokiranju?

  • Jednak pristup robi i uslugama

Trgovci neće moći da diskriminišu kupce u pogledu opštih uslova i to za:

  1. robu koja se ili isporučuje na drugom CEFTA tržištu (u slučaju da trgovac nudi isporuku) ili se preuzima na lokaciji dogovorenoj s kupcem
  2. usluge, poput onih elektronskih kao što su skladištenje podataka i hosting internet stranica ili drugih, kao što su usluge hotelskog smještaja ili iznajmljivanje automobila
  • Pristup stranicama e-trgovine

Trgovci neće moći da ograničavaju pristup internet prodavnicama prema mjestu stanovanja kupca. Kupci će imati punu slobodu da izaberu da li žele da kupuju na stranicama koje su prilagođene za njihovo domaće tržište ili neko drugo CEFTA tržište.

  • Platne transakcije 

Prema novim pravilima, zabranjena je i neopravdana diskriminacija u pogledu načina plaćanja, pa trgovci neće moći da primjenjuju različite uslove plaćanja za kupce zbog nacionalnosti ili mjesta stanovanja ili da im blokiraju pristup internet kupovini.

Postoje li izuzeci?

Da. Usluge povezane sa sadržajem zaštićenim autorskim pravima ili djela u nematerijalnom obliku – kao što su usluge striminga muzike i e-knjige – biće isključene iz djelokruga ovih pravila. Takođe, ostale usluge kao što su finansijske, audio-vizuelne, transportne, zdravstvene i socijalne usluge će takođe biti isključene.

Za razliku od cjenovne diskriminacije, diferencijacija cijena neće biti zabranjena. Stoga će trgovci imati slobodu da ponude različite opšte uslove, uključujući cijene, i da ciljaju određene grupe kupaca na određenim teritorijama. Osim toga, trgovci neće biti u obavezi da isporučuju robu kupcima izvan CEFTA tržišta u kojoj nude isporuku.

Geografsko blokiranje: mit ili činjenica?

CEFTA ja nedavno sprovela istraživanje o ovoj praksi. Rezultati pokazuju da je tek 1 od 4 pokušaja da se nešto kupi onlajn na susjednim CEFTA tržištima uspješan. Razlozi su brojni, međutim neki opravdani, ali neki nisu.

Crnogorski kupci koji žele da naruče nešto proizvode ili usluge iz regiona, uglavnom se susreću sa geografskim blokiranjem u nekom od 4 faze kupovine: pristup internet stranici, registracija, dostava i plaćanje. Najviše prepreka je u onlajn prodavnicama u Srbiji (86%), a najmanje u Albaniji (62%). Sa druge strane, crnogorske onlajn prodavnice u 61% slučajevima imaju barijere za kupce iz regiona.

Međutim, nisu sve barijere i neopravdane. Kompanije često vide veliki izazov u logistici, carinskim procedurama i naknadama koje krajnji kupci moraju da plate povrh cijene samog proizvoda. Tu je i zabrinutost zbog dvostrukog oporezivanja na oba tržišta koje bi moglo uticati na konkurentnost na inostranom tržištu. Nepovoljni uslovi od strane banaka još su jedan izazov za neke od crnogorskih e-prodavnica.

Neke od navedenih problema su na agendi drugih inicijativa koje imaju za cilj unaprjeđenje elektronske trgovine unutar CEFTA po uzoru na EU. O svim CEFTA aktivnostima u oblasti digitalne trgovine saznajte u CEFTA Akcionom planu za elektronsku trgovinu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *