Most preko Bojane spojiće Crnu Goru i Albaniju

Dodajte komentar

Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko rijeke Bojane (alb.Buna), koji će spajati Ulcinj – najjužniju crnogorsku opštinu i ljetovalište Velipolje (Velipoje) u Albaniji.

Most dugačak 310 metara, skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70, na samo par kilometara. Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom Samita “Otvoreni Balkan” u Ohridu.

Izgradnja mosta preko Bojane i spajanje dva velika turistička centra imaće izuzetan značaj za Ulcinj i za razvoj turizma, kaže za Radio Slobodna Evropa civilni aktivista iz Ulcinja Džemal Perović.

Osim značajnog skraćenja puta između obala dvije države, Perović naglašava približavanje turističkih tržišta Albanije, Grčke, Kosova i šire:

“Savremeni turizam je putujući. Turisti sa zapada i sa istoka gledaju na Balkan kao na jedinstvenu destinaciju. Kad planiraju oni sada mnogo kraće borave na jednom mjestu u želji da posjete što više destinacija”.

U tom kontekstu kaže Perović savremene saobraćajnice dobijaju na važnosti.

Nacrt projekta mosta preko Bojane

Prema projektu, most preko rijeke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja. Dužina mosta iznosiće 310 metara, imaće dvije kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze.

Prosječna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara kako se ne bi ometao riječni saobraćaj. Cijeli projekat će koštati devet miliona eura, gradnja će trajati oko 18 mjeseci.

Most će se nalaziti iznad račvanja rijeke Bojane na dva rukavca koji formiraju ekskluzivno turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori.

Ulcinjska Velika plaža i turističko naselje Velipolje u Albaniji su udaljeni vazdušnom linijom svega nekoliko kilometara, a presjeca ih rijeka Bojana.

Da bi se prevozom stiglo sa jedne na drugu poziciju sada je potrebno preći oko 70 kilometara, odnosno iz Ulcinja prema sjeverozapadu na granični prelaz Sukobin, a zatim preko Skadra u Albaniji južno do Velipolja.

Izgradnjom mosta Ulcinj i Velipolje će biti udaljeni svega par kilometara.

Ova dva područja zajedno imaju oko 34 kilometra pješčanih plaža.

Projekat dva premijera Crne Gore i Albanije

Tokom prezentacije zajedničkog projekta u Ohridu, premijer Dritan Abazović je naveo da je Crna Gora ovogodišnjim budžetom predvidjela tri i po miliona eura za izgradnju mosta.

On očekuje da će početkom septembra sa Albanijom biti potpisan Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane:

“Most, nije važan samo zbog smanjenja puta koji spaja dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal kao turistička atrakcija”.

Albanski premijer Edi Rama je ukazao na potrebu da se precizra budžet za ovu investiciju i u skladu s tim postigne dogovor.

“Mi smo za. I projekat je fantastičan”, rekao je.

Rama je kazao i da Albanija već gradi saobraćajnicu koja spaja Velipolje sa gradom Shëngjin na jugu Albanije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *