Svjetska banka najavljuje približavanje recesije

Dodajte komentar

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas izjavio je juče da ne vidi kako bi svijet uopšte mogao da izbjegne recesiju, budući da oštro rastu cijene hrane i električne energije i da vlada velika nesigurnost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Osim dvije teške pandemijske godine tokom kojih je privreda radila smanjenim kapacitom, te rata u Ukrajini, loš uticaj na globalnu ekonomiju će imati i nedavno novo zatvaranje pojedinih gradova u Kini iz kojih se u svijet izvozi velika količina robe. Naime, kineska politika borbe protiv kovida-19 kreira nestašice određene robe, na koju računa dobar dio sveta. Ona takođe usporava i razvoj druge najjače ekonomije svijeta.

Međutim, u goroj situaciji od Kine trenutno se nalazi Evropa jer se na njenoj teritoriji – pored pravog rata – odigrava i onaj ekonomski. Iako su članice EU u velikoj mjeri zavisne od ruskog gasa, one istovremeno pokušavaju da kazne Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Zato konstantno balansiraju između svojih potreba i pokušaja da disciplinuju zemlju od koje zavise. Ali, ukoliko bi zbog svega navedenog Rusija smanjila isporuke gasa i nafte na Stari kontinent, on bi se našao u još većim ekonomskim problemima od aktuelnih, smatra Malpas.

Slično mišljenje očigledno dijele i ostali predstavnici Svjetske banke, budući da je ona prošlog mjeseca smanjila prognozu rasta globalne ekonomije za gotovo cio procenat – na 3,2 odsto.

Izvor: bif.rs

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *