Finska od danas bez ruskog gasa

Dodajte komentar

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je da je od jutros obustavljena ruska isporuka prirodnog gasa toj nordijskoj zemlji, nakon što je ona odbila da plati ruskom dobavljaču Gasprom u rubljama.

“Snabdijevanje Finske prirodnim gasom prema Gasumovom ugovoru o snabdijevanju je prekinuto”, naveo je Gasum u saopštenju i dodao da će se prirodni gas isporučivati iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor, koji povezuje Finsku sa Estonijom.

Gasprom je potvrdio informaciju o prekidu isporuke gasa. Kompanija Gasprom eksport je zahtijevala od evropskih zemalja da plate isporuku ruskog gasa u rubljama zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali je Finska to odbila.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko pet odsto njene godišnje potrošnje energije.

EK: Plaćanjem ruskog gasa u rubljama bi se prekršile sankcije

Gasum, finska vlada i pojedine kompanije koje koriste gas u Finskoj, naveli su da su spremni za prekid isporuke gasa iz Rusije i da će zemlja moći da se snađe.

Velike finske kompanije poput Nestea, Metsa i drugih traže alternativne izvore energije ili planove za vanredne situacije kako bi prilagodili svoju proizvodnju.

Estonija i Finska planiraju iznajmiti LNG terminal kako bi prestale uvoziti gas iz Rusije

Finska vlada juče je objavila da je ta zemlja potpisala desetogodišnji ugovor o zakupu terminalnog broda za prirodni tečni gas sa američkom kompanijom “Excelerate Energy”.

Rusija je već obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile da plaćaju ovaj emergent u rubljama.

Izvor: Slobodna Evropa

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *