Imovina ruskih oligarha za finansiranje pomoći Ukrajini

Dodajte komentar

Zahtjev Bajdenove administracije za dodatkom na paket pomoći Ukrajini vrijedan 33 milijarde dolara – kojim bi državi bilo omogućeno da koristi imovinu ruskih oligarha i njihov novac direktno pošalje u te svrhe – biće odobren, kazao je vođa demokrata u Senatu Čak Šumer.

“Ukrajini je svaka pomoć dobrodošla, a nama istovremeno trebaju sva moguća sredstva kako bismo Ukrajini pružili potrebnu pomoć”, kazao je Šumer.

Predsjednik Džo Bajden zatražio je u četvrtak od Kongresa da odobri 33 milijarde dolara pomoći Kijevu, što će drastično povećati finansiranje Ukrajine od strane SAD-a više od dva mjeseca nakon što je Rusija napala.

Njegova administracija takođe je zatražila od zakonodavaca da doda odredbe kojima bi se zaplijenilo još imovine, a zatim ona i prodala, te tako dobijeni novac poslao Ukrajini.

Šumer je kazao da bi odredbe koje se dodaju pojednostavile zapljenu imovine u posjedu ruskih oligarha u SAD-u, a ubrzala revizija na Saveznom sudu prema zahtjevu Bijele kuće.

Odredbe bi takođe kaznenim djelom učinile “svjesno posjedovanje prihoda dobivenih korumpiranim poslovanjem s ruskom vladom”.

“Vrijeme je da se sankcionisani ruski oligarsi počnu smatrati odgovornima za nepošteno stečeno bogatstvo”, kazao je Šumer.

Američki Predstavnički dom neobvezujućom legislativom je podržao davanje više ovlašćenja administraciji koje će pogoditi oligarhe koji profitiraju zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Finansiranje od 33 milijarde američkih dolara za Ukrajinu, za koje su zakonodavci kazali da žele brzo da odobre, iskoristiće se kako bi Ukrajinu opremili oružjem, municijom i drugom vojnom pomoći, te za direktnu ekonomsku i humanitarnu pomoć.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *