Hrvatska smanjila prognozu rasta BDP-a

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka (HNB) smanjila je procjenu realnog rasta BDP-a za ovu godinu na 3,2 procenta sa 4,1 posto, koliko je predviđala u decembru prošle godine.

Revidiranje prognoze rasta naniže objašnjava se prvenstveno očekivanjem nepovoljnih indirektnih i direktnih ekonomskih uticaja zbog ruskog napada na Ukrajinu.

U saopštenju sa sjednice Savjeta HNB-a, podseća se da su cijene energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu skočile i postale volatilnije, prenosi Seebiz.

Što se tiče inflacije, ona je, kako se navodi, nastavila da ubrzava na početku godine kao posljedica visokih cijena energenata i drugih sirovina, zatim poremećaja u lancima snabdijevanja zbog kojih su poskupeli određeni poluproizvodi, kao i visokih vozarina.

Na nivou cijele 2022. godine, inflacija bi po oceni HNB-a mogla u prosjeku da iznosi 5,4 posto, naspram 2,6 procenata prošle godine.

Zbog rasta cijena energenata, HNB u tekućoj godini očekuje manji suficit na tekućem i kapitalnom računu nego lani, ali će se on i dalje zadržati na relativno visokom nivou od pet posto BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *