Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima cijene nafte su pale i prošle sedmice, druge zaredom, i to više od četiri odsto, jer su donekle popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 4,2 odsto na 107,93 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 4,25 odsto na 104,7 dolara.

U posljednje dvije sedmice cijene su pale gotovo deset odsto, izgubivši dio dobitaka od početka rata u Ukrajini. U prvoj sedmici napada Rusije na tu zemlju cijena barela skočila je oko 20 odsto.

U tom periodu, u kojemu su na tržištima vladala strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija Zapada, cijena barela na londonskom tržištu dostigla je u jednom trenutku 139 dolara, a na američkom 130 dolara, što su najviši nivoi od 2008. godine.

U posljednje dvije sedmice cijene su osjetno pale, ali na tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa cijene znatno osciliraju. Tako su se prošle sedmice kretale u vrlo širokom rasponu od 16 dolara. Jedan bi dan pale ispod 100 dolara, a već drugi snažno skočile iznad tog nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *