Cijene pilećeg i svinjskog mesa rastu za 60 odsto

Dodajte komentar

Svinjsko i pileće meso na tržištu evropske unije u posljednjih sedam dana poskupilo je za po 60 odsto, s tim da se može očekivati nestašica pilećeg mesa zbog pojave ptičjeg gripa u nekoliko zemalja od kojih i mi uvozimo najznačajnije količine, kazao je na sjednici odbora za poljoprivredu Privredne komore njegov član Branko Pejović.

Razlozi za ovoliki rast cijena su poskupljenja žitarica, stočne hrane i energenata, kao i sami problemi sa proizvodnjom.

Pejović je kazao da će se ove cijene preliti i na Crnu Goru. Upozorio je i na moguće nestašice pilećeg mesa tokom ljetnje sezone i zatražio dodatnu pomoć od države i smanjenje trgovačkih marži.

“Sada na naručimo pileće meso možemo ga dobiti tek 1. juna i to po značajno većim cijenama. Potrebe za pilećim mesom u toku ljetnje sezone iznose oko 22 hiljade tona. Domaći proizvođači ne mogu to nadoknaditi ni količinom ni asortimanom. I njihovi troškovi su porasli, cijena hrane za živinu dodatno je povećana za oko 30 odsto”, kazao je Pejović.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nebojša Veličković kazao je da su novim mjerama agro budžeta značajno povećane subvencije za stočnu i živinarsku proizvodnju, kao i na proizvodnju žitarica. On je naveo da će ukupan paket mjera Vlade uticati na smanjenje cijena, ako bude usvojen od Skupštine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *