Britanska centralna banka naglo pooštrava monetarnu politiku

Dodajte komentar

Kao i posle ekonomskog kraha 2008. godine, dva velikana britanske ekonomske politike igraju se igre „dobrog policajca-lošeg policajca“. Samo što su ovog puta zamijenili uloge.

U godinama nakon finansijske krize, Banka Engleske se odlučno držala politike jeftinog novca, dok je fiskalna politika postala oštra kada je državni kancelar Džordž Ozborn (George Osborne) nametnuo oštre rezove budžeta.

Ali dok se ekonomija bori sa najvišim nivoom inflacije u poslednje tri decenije i posledicama rata u Ukrajini, guverner BoE Endru Bejli (Andrew Bailey) glumi.

Centralna banka, za koju se očekuje da će povećati kamatne stope treći put uzastopno na svojim redovnim mjesečnim sastancima, preuzima vodeću ulogu među globalnim kolegama brzim pooštravanjem monetarne politike.

Suprotno tome, ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) – uprkos svim njegovim pričama o potrebi da se obuzda zaduživanje – zadržava u upotrebi više fiskalnih stimulansa zbog pandemije nego većina drugih razvijenih zemalja i troši milijarde da zaštiti domaćinstva od porasta troškova svakodnevnih dobara i usluga.