Afganistanci spas od sankcija i međunarodne izolacije traže u kriptovalutama

Dodajte komentar

Američke sankcije, propadanje banaka i prestanak strane pomoći i gotovinskih transfera od preuzimanja vlasti Talibana srušili su afganistansku ekonomiju. Međutim, kripto dolazi u pomoć.

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti u augustu prošle godine, 22-godišnji Farhan Hotak iz provincije Zabul u južnom Afganistanu ostao je bez gotovine. Jedini izvor prihoda bilo mu je nekoliko stotina dolara bitcoina u virtuelnom novčaniku. Nakon što ga je pretvorio u tradicionalnu valutu, Hotak je uspio pobjeći u Pakistan sa svojom desetočlanom porodicom, piše BBC.

“Nakon što su talibani preuzeli vlast, kriptogram se proširio poput šumskog požara po Afganistanu. Gotovo da ne postoji drugi način da se dobije novac”, rekao je.

Hotak i njegovi prijatelji koriste Binanceovu P2P kripto razmjenu, koja im omogućava da kupuju i prodaju svoje kriptovalute direktno s drugim korisnicima na platformi. Pronašavši privremeno utočište u Pakistanu, Hotak ponovo trguje bitcoinima i ethereumom i sada se vraća putujući kroz Afganistan, vodeći blogove i podučavajući ljude o kriptovalutama – digitalnom novcu bez fizičkog oblika koji može imati vrijednost.

Ljubitelji kriptovaluta kažu da su one budućnost novca i da će spriječiti ljude da se oslanjaju na banke, a u Afganistanu su banke prestale s radom, što je dovelo do toga da se ljudi okreću kriptovaluti ne samo da trguju, već i da prežive.

Podaci Googlea o trendovima pokazuju da su u Afganistanu web pretrage za “bitcoin” i “crypto” porasle u julu neposredno prije preuzimanja u Kabulu, dok su Afganistanci stajali u redovima ispred banaka u bezuspješnim pokušajima da podignu gotovinu.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine, upotreba kriptovaluta je naglo porasla. Prošle godine, kompanija za podatke Chainalysis dala je Afganistanu rang 20 od 154 zemlje koje je ocijenila u smislu usvajanja kriptovaluta.

Samo godinu dana prije, 2020. godine, kompanija je smatrala da je afganistansko kripto prisustvo toliko minimalno da ga je u potpunosti isključilo iz svog rangiranja.