Rusija optužuje zapadne zemlje da je tjeraju u bankrot

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) ne isključuje mogućnost da će Rusija u srijedu propustiti da namiri svoje obaveze plaćanja inostranih dugova. Moskva je takođe signalizirala takav ishod, zbog nemogućnosti da pristupi svojim deviznim rezervama u inostranstvu, koje su zamrznute zbog zapadnih sankcija nakon ulaska ruske vojske u Ukrajinu.

Riječ je o oko 315 milijardi dolara, što odgovara polovini ruskih deviznih rezervi, kako je naveo ruski ministar finansija Anton Siluanov, prenosi CNN. On je najavio da će Moskva isplaćivati povjerioce iz „neprijateljskih zemalja“ u rubljama dok ne ukinu sankcije.

Očekuje se da će agencije za kreditne rejtinge proglasiti „default“, ondosno bankrot Rusije u slučaju da propusti plaćanja ili da dugove koji su izdati u eurima i dolarima isplaćuje u drugim valutama, kao što su rublja ili juan. Default bi mogao da nastupi već u srijedu kada Moskvi prispeva obaveza plaćanja 117 miliona dolara banci JP Morgan Chase, na ime kamata na državne obveznice.

Iako je Rusija 2018. godine izdala obveznice koje se mogu otplatiti u više valuta, ova plaćanja moraju da budu izvršena u američkim dolarima. Generalna direktorka MMF Kristalina Georgijeva rekla je da ruski default više nije nevjerovatan. „Rusija ima novac da servisira svoj dug, ali ne može da mu pristupi“, navela je Georgijeva

Agencija Fitch, koja je smanjila kreditni rejting Rusije, upozorila je da Moskva može da pokuša da vrati novac povjeriocima u određenim zemljama u rubljama. Kamate dospijevaju na naplatu u sredu sa uobičajenim grejs periodom od 30 dana, ali bi kreditne agencije mogle da proglase default Rusije pre isteka tog perioda, ako Moskva bude potvrdila da neće da plati.

Rusko Ministarstvo finansija optužilo je zapadne zemlje da žele da primoraju Rusiju na „vještačko neplaćanje obaveza“ kroz sankcije bez presedana zbog njenog rata u Ukrajini, navodeći da će ispuniti svoje dužničke obaveze, prenosi Al Jazeera.

„Zamrzavanje deviznih računa Banke Rusije i ruske vlade može da se smatra željom većeg broja zemalja da organizuju vještački default koji nema realnu ekonomsku osnovu“, naveo je Siluanov. „Tvrdnje da Rusija ne može da ispuni svoje obaveze suverenog duga su netačne. Imamo potrebna sredstva da izmirimo svoje obaveze“, rekao je ruski ministar.

Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je da je odobrilo privremenu proceduru da se bankama omogući plaćanje u stranoj valuti, ali da će mogućnost da ta plaćanja prođu zavisiti od sankcija. Ako plaćanja nisu moguća, prema riječima Siluanova, Rusija je „spremna da izvrši plaćanja u rubljama“ prema kursu ruske centralne banke na dan plaćanja, piše Biznis.rs.

Ministarstvo finansija Rusije saopštilo je da bi predstojeće neizmirenje obaveza, ukoliko do njega bude došlo, u stvari predstavljalo default zapadnih zemalja. „Zemlje zajmodavci zapravo nisu ispunile svoje obaveze prema Rusiji. Ovo je čista greška, svi znakovi toga su očigledni“, navedeno je u saopštenju, prenose Vedomosti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *