Do milijarde od turizma uz nova tržišta

Dodajte komentar

Očekivanja ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da ćemo od ove turističke sezone zaraditi milijardu eura su vrlo ambiciozna, ali i ostvariva, ako pronađemo nova tržišta, kazao je Petar Golubović, direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma.

“Ta predviđanja su vrlo ambiciozna, ako uzmemo u obzir činjenicu da smo prethodne godine prihodovali oko 700 miliona eura, kao i činjenicu da su Rusija i Ukrajina učestvovale sa oko 20% u ukupnom prometu dolazimo do neke cifre od oko 150 miliona eura koje smo prihodovali sa onih tržišta na koja više ne možemo računati u 2022.”, kazao je Golubović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Da bismo nadomjestili taj gubitak i još dodatno zaradili, kako navodi Golubović, moramo naći tržišta Zapadne Evrope, Centralne Evrope i Skandinavije.

“U 2022. definitno imamo pozitivne signale sa tržišta kao što su UAE, Egipat, Izrael… Tako da milijardu eura od turizma je ostvarivo, ali moramo da se i te kako potrudimo da bismo to ostvarili”, poručio je Golubović.

Kaže da je potrebno iskoristiti i potencijale regiona i činjenicu da će ove sezone i dionica auto-puta biti otvorena.

Ipak, dodaje da sa tržišta Srbije ne možemo očekivati broj turista koji smo imali 2021, jer će za njih ove sezone i druga tržišta biti otvorena, bez kovid uslova, koja su imali prošle sezone.

Kaluđerović: Imali dobre najave, te najave su i dalje realne

PR menadžer HG “Budvanska rivijera” Jelena Kaluđerović kaže da će rat u Ukrajini ostaviti posljedice na crnogorski turizam, pa je zbog toga potrebno pronaći nova tržišta.

“Već smo sada vidjeli da ćemo imati nedostatak tredicionalnog ruskog i ukrajinskog tržišta. Kriza sa kovidom nas je naučila da poslovanje u ovim vremenima mora biti fleksibilno i da se moramo prilagođavati situacijama”, kazala je Kaluđerović za TVCG.

Potrebno je, navodi ona, naći kanale ka drugim tržištima.

“Imali smo zaista dobre najave, te najave su i dalje realne, imaćemo nedostatak sa ruskog i ukrajinskog tržišta, ali imamo i dalje vremena da pronađemo nova tržišta”, poručila je Kaluđerović i dodala da su očekivanja od sezone velika.

“Ja zaista mislim da možemo biti umjereni optimisti s obzirom na ova moeđunarodna politička dešavanja”, poručila je Kaluđerović.

Izvor: RTCG.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *