MMF šalje Ukrajini 1,4 milijarde dolara hitne pomoći

Dodajte komentar

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) spreman je odobriti 1,4 milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini kako bi joj se pomoglo u odgovoru na rusku invaziju, izjavila je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva.

Rekla je kako je prerano za predviđanje kakav će uticaj rat imati na globalnu ekonomiju, kao ni sveobuhvatne sankcije koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli Rusiji.

Georgijeva je na forumu čiji je domaćin Fajnenšaj Tajms rekla kako su ovo sredstva nakon 700 miliona dolara koje je MMF isplatio Ukrajini u decembru i 2,7 milijardi dolara u rezervama za hitne slučajeve koje je primila kao dio alokacije MMF-a u augustu.

Rekla je kako je osoblje MMF-a bilo uključeno u svakodnevne razgovore s ukrajinskim vlastima kako bi im pomogli u upravljanju ekonomskom krizom izazvanom ruskom invazijom te u mobiliziranju finansijske podrške i resursa.

Šefica MMF-a rekla je kako je rat šokirao svjetsku ekonomiju, povećao je cijene energenata i hrane, raselio milione ljudi te narušio poslovno povjerenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *