Brodnjak na KBF-u: Mali igrači neće moći da prate igru velikih brojeva na bankarskom tržištu

Dodajte komentar

Konsolidacija bankarskog sektora još nije ni blizu kraja, očekujem da će se dodatno ubrzati u narednom periodu i mali igrači na tržištu neće moći to da prate, jer je to igra velikih brojeva. Takva situacija će biti u cijelom regionu, iako će sadašnja kriza u Ukrajini vjerovatno dovesti u pitanje i odluke nekih većih igrača. Vidjećemo šta će italijanske i austrijske banke reći u narednom periodu, ocijenio je Blaž Brodnjak, generalni direktor NLB Grupe, na panelu o bankarskom sektoru u okviru Kopaonik biznis foruma.

“Austrijske grupe su totalno izgubile apetit za Sloveniju, ali ima nas koji smo spremni ulagati u region. Srbija je najinteresantnija zbog ekonomskog pragmatizma vlasti koji se praktikuje već godinama i čiji rezultati privlače strane investitore. Srbija će rasti, najveća je u regionu, i tu će biti najveća konkurencija. Ako se neko povuče sa srpskog tržišta sigurno će se naći bar četiri ili pet drugih igrača da uskoče i da se „pobiju“ za to mjesto”, istakao je Brodnjak.

On je napomenuo da dešavanja u Ukrajini donose jednu sasvim novu paradigmu, koje možda još nisu svi dovoljno svjesni. Prema njegovim riječima, stvaraju se dva pola u Evropi i pitanje je kako će se naš region postaviti, što je strateško geopolitičko pitanje. Od toga će zavisiti koji investitori bi mogli da budu prisutniji u narednom periodu.

„Ja sam veoma zabrinut. Nadam se da ćemo se kao region povezati snažnije nego ikad, da idemo u pravcu EU i da zaokružimo bezbjednosnu situaciju jer je to preduslov za dolazak investitora. Politički rizici su veoma bitni, jer su investitori veoma osjetljivi u tom pogledu“, zaključio je Blaž Brodnjak i najavio prvi dan investitora u istoriji NLB grupacije, koji će biti održan 12. maja u Beogradu, gdje se očekuje 150 analitičara i investitora.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *