Rusija testira alternative Vizi i Mastercardu

Dodajte komentar

Dok Visa Inc. i Mastercard Inc. brzo ograničavaju svoje poslovanje u Rusiji, njihovi suparnici suočavaju se s izazovom da popune prazninu.

Nakon što je prije gotovo deset godina gledala kako njena ekonomija pati pod zapadnim sankcijama, ruska centralna banka stvorila je vlastitu platnu mrežu koja bi mogla vjerodostojno parirati Visa-i i Mastercard-u.

Ti se napori suočavaju s iskušenjima jer dva tehnološka diva sa sjedištem u SAD-u žure da obustave sve operacije, sprječavajući inostrana plaćanja ruskih vlasnika kartica i zaustavljajući strance u obavljanju transakcija na ruskom tlu.

“Ruske domaće transakcije i dalje se obrađuju preko ruske nacionalne infrastrukture”, rekao je ulagačima prošle nedjelje Jack Forestell, glavni direktor proizvoda u Visa-i. “Nećemo ostvariti prihod od bilo koje od onih transakcija koje se obrađuju u Rusiji, čak i ako je to transakcija s kartice koja nosi oznaku Visa.”

Visa i Mastercard pridružile su se rastućem egzodusu stranih kompanija iz Rusije dok rat protiv susjedne Ukrajine nastavlja da se intenzivira. Smanjenje sposobnosti Rusije da plaća robu i usluge dovodi do sve manje dostupnosti stranih proizvoda. Luksuzni brendovi kao što su LVMH i Chanel, uključujući H&M i Mango, privremeno su zatvorili ruske prodajne objekte.

Ogromna većina svjetskih vlada osudila je ruski rat protiv Ukrajine kao kršenje međunarodnog prava. Pojačavali su sankcije od invazije prije gotovo dvije nedjelje, vjerovatno gurnuvši zemlju – i njeno stanovništvo – u duboku recesiju.

“Prvi pokazatelji sugerišu da je trenutna kriza barem jednako ozbiljna za Rusiju kao velika finansijska kriza 2008.-2009 godine.”, napisao je u petak ekonomista Bloomberg Economicsa Scott Johnson. “Ekonomski će posljedice biti razmjerno velike – rat Vladimira Putina gotovo je sigurno duboka recesija.”

Rusija je provela godine pripremajući svoje platne sisteme za povećanje sankcija. Centralna banka zemlje započela je stvaranjem ruskog nacionalnog sistema platnih kartica ili NSPK i zahtijevala je da se sve domaće transakcije obrađuju korištenjem te tehnologije. Čak i uz korištenje kartica s logotipom Visa i Mastercard, plaćanje ruskog potrošača ruskom trgovcu mješovitom robom obrađuje se pomoću NSPK. Zato ti vlasnici kartica i dalje mogu plaćati lokalno čak i nakon što zabrane Visa i Mastercard stupe na snagu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *