Londonska berza obustavila trgovanje 27 kompanija

Dodajte komentar

Londonska berza obustavila je trgovanje 27 kompanija koje imaju jake veze sa Rusijom, jer su sankcije zahvatile globalna finansijska tržišta.

Londonska berza saopštila je da je taj potez u vezi sa „događajima u Ukrajini, u svijetlu tržišnih uslova i u cilju održavanja uređenih tržišta“, prenosi Financial Times. Ranije ove nedjelje Uprava za fiinansijsko ponašanje, regulatorna agencija za tržište Velike Britanije, suspendovala je londonsku kvotu za VTB.

Mnoge ruske kompanije trguju u Londonu kao depozitne potvrde, koje predstavljaju akcije u inostranim kompanijama, dok eminent drži osnovne akcije na domaćem tržištu kompanije. U ponedjeljak je Deutsche Borse zaustavila trgovanje 16 ruskih kompanija, dok su Nasdaq i Njujorška berza privremeno zaustavili trgovanje u nekim kompanijama koje su snažno povezane sa Rusijom.

U okviru mjera zaštite od sankcija, Banka Rusije povećala je proviziju za fizička lica koja kupuju dolare, eure i funte na berzi za 30 odsto, a odluka je stupila na snagu u četvrtak, prenose Ria Novosti.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *