Iz Sberbanke u Hrvatskoj za dva dana povučeno preko 200 miliona eura

Dodajte komentar

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da su građani u toj zemlji podigli više od 200 miliona eura iz Sberbanke u roku od dva dana nakon upozorenja Evropske centralne banke da će podružnice ruske banke u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji vjerovatno propasti.

Povod za alarmantno upozorenje ECB-a bio je ogroman odliv depozita klijenata Sberbanke nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koji je ugrozio likvidnost i doveo u pitanje izmirivanje njenih dugova podružnica u pomenutim zemljama.

Vujčić je, gostujući na jednoj hrvatskoj televiziji, rekao da situacija potpuno smirila nakon što je Hrvatska poštanska banka pristala da kupi Sberbanku Hrvatska, piše portal Indeks, a prenosi Tanjug.

On je odbacio komentare da se radi o nacionalizaciji Sberbanke, navodeći da se radi o drugom postupku, pravnom, a ne tržišnom.

Na pitanje kako će se ta akvizicija odraziti na proces uvođenja eura u Hrvatsku, Vujčić je odgovorio da su pripreme za euro izuzetno zahtjevne, pa će spajanje ovih banaka biti u potpunosti sprovedeno nakon zvaničnog uvođenja zajedničke valute eurozone.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *